Theater & Muziek

Nederland - Gieten - Drenthe - 22-07-2011 Repetitie van de Drentse Bluesopera, muziekspektakel aan de voet van de Hondsrug bij Gieten. Locatie Noordveensedijk. Regie en scenario Tom de Ket. Acteur Albert Secuur in aktie. Foto: Sake Elzinga

Residentie Orkest

Het Residentie Orkest begint de maand augustus op de Parade met De dood en het meisje, gevolgd door het jaarlijkse openluchtconcert in het Parktheater Den Haag. Op zondag 21 augustus is het Residentie Orkest voor het eerst te horen op Lowlands met een uitvoering van Sjostakovitsj’ Tiende symfonie. De maand wordt afgesloten bij het Robeco Zomerconcert met dirigent Andrew Grams en celliste Quirine Viersen. Hierna bereidt het Residentie Orkest zich voor op de tournee naar het prestigieuze festival George Enescu in Boekarest waar het orkest het openingsconcert speelt in de serie ‘Greatest Orchestras of the World’.

Solar

Op het Solar Weekend Festival komen verschillende stijlen aan dance, maar ook pop en hiphop samen. Naast expliciete danceacts als Nobody Beats The Drum, Joost van Bellen en Dearworld, zijn er ook hiphopgroepen te vinden als Boef en De Gelogeerde Aap, Kleine Viezerik en Jiggy Djé. Op het ‘groene’ podium staat een mix van singer-songwriters, stand-up comedy, poëzievoordrachten etc. De energie voor het podium wordt volledig duurzaam opgewekt met windmolens.

Solar Weekend Festival, 5, 6 en 7 aug, Maasplassen, Roermond. www.solarweekend.com

Dancevalley

Ooit was dit het meest toonaangevende dancefeest van Nederland, waar tienduizenden bezoekers naar de vallei van Spaarnwoude kwamen om te dansen. Helaas kende het festival tegenslagen en er is veel concurrentie van andere festivals. Onlangs besloot de organisatie twee kaartjes voor de prijs van één aan te bieden. Dance Valley heeft vier muzikale deelgebieden met elk een groot aantal dansareas.

6 aug, Spaarnwoude. www.dancevalley.nl

Michiel Borstlap

Jazzpianist Michiel Borstlap laat zich solo horen in de Grote Zaal, naar aanleiding van zijn album Solo 2010. Een eindeloze muziekcollage van rijk gedetailleerde jazzimprovisaties.

9 aug, Concertgebouw, Amsterdam. www.robecozomerconcerten.nl

De Drentse Bluesopera

Cabaretier Tom de Ket schreef en regisseerde de eerste Drentse Bluesopera over een jonge boer die zich verzet tegen de ‘wellness’-vertrutting van Drenthe. Plaats van handeling is een weiland bij Gieten. De rauwe blues van Cuby and The Blizzards doen mee.

Noordveensedijk, Gieten. Inl: dedrentsebluesopera.nl

Circus Hurricane: High!

Illusionist Hans Klok kan vliegen, metershoog boven de theatervloer. In zijn nieuwe show Circus Hurricane: High! bewijst Klok dat hij een der beste illusionisten ter wereld is, die van zijn optreden een spetterende theatershow maakt. Hij plukt zelfs brandende lichtjes achter de oren van de bezoekers vandaan. Koninklijk Theater Carré, Amsterdam. T/m 28/8. Daarna tournee t/m 9/10. Inl: stardustcircus.com

Parade

Vanaf dit weekeinde staat het reizend festival de Parade in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Aanraders zijn: l’Histoire du Soldat van Club Guy & Roni, Einde Oefening door Gasten en Who’s Afraid of George and Mildred? door George van Houts en Raymonde de Kuyper. Vanouds is de sfeer op de Parade om van te genieten, met hoogstaand theater. Bezoek daarom ook Gratis! door Hendrick-Jan de Stuntman. Hoe kosteloos kan kunst zijn? Inl: deparade.nl