‘Syrische leger doodt opnieuw tientallen burgers in Hama’

Inwoners signaleren al dagen tanks in de belegerde stad Hama. Foto Reuters

Sinds het Syrische leger gisterochtend begon aan een heroveringsaanval op de stad Hama zijn tot halverwege middag tientallen burgers om het leven gekomen. Dat zeggen activisten die in de stad verblijven.

Hama is uitgegroeid tot het symbool van de Syrische volksopstand omdat de stad tot afgelopen weekend onder controle was van activisten van de oppositie. Op zondag begon het Syrische leger vervolgens aan een genadeloos offensief om de inwoners van de stad er weer onder te krijgen. Daarbij vielen gisteren en vanochtend volgens verschillende activisten tussen de 30 en 45 doden. Het totale dodental sinds zondag staat volgens persbureau Reuters op 130.

Duizenden inwoners van Hama proberen de belegerde stad te ontvluchten om aan het leger te ontkomen. Ooggetuigen maken melding van tanks en zwaar wapentuig in de straten en op het centraal gelegen Orontesplein, waar sluipschutters zich op daken en de citadel zouden verschansen. Grote delen van Hama zitten zonder elektriciteit en ook het telefoon- en internetverkeer ligt zo goed als plat.

Assad kondigt meerpartijenstelsel aan, veroordeling Veiligheidsraad

In wat wordt gezien als een poging om de aandacht van de belegering van Hama af te leiden, maakte president Bashar al-Assad vanochtend bekend een presidentieel decreet uit te vaardigen dat een meerpartijenstelsel in Syrië mogelijk moet maken. De VN-Veiligheidsraad gaf gisteravond een verklaring uit waarin het geweld tegen de Syrische bevolking wordt veroordeeld. De persverklaring – minder dwingend dan een resolutie – veroordeelt “de talrijke schendingen van de mensenrechten en het gebruik van geweld tegen burgers door Syrische autoriteiten”.

    • Pim van den Dool