'Sparta staat voor historie, traditie, klasse'

De voetbalcompetitie gaat morgen van start, ook in de eerste divisie. Sparta kan geen spelers kopen, maar wil wel promoveren. Directeur Wiljan Vloet: „Het gaat niet om geld, het gaat om visie.”

29-09-2008, Eindhoven. Jeugdtrainer van PSV, Wiljan Vloet. Foto Bas Czerwinski

Bij Sparta denken ze nog vaak terug aan 16 mei 2010. Het was de dag dat de club in rouw gedompeld werd, toen Guyon Fernandez, spits van Excelsior, in de slotminuut scoorde. Sparta degradeerde, Excelsior promoveerde naar de eredivisie.

Ruim een jaar later zijn de gevolgen nu nog merkbaar. De begroting is teruggebracht van 10,5 naar 5,6 miljoen euro, het personeel is met 40 procent gekrompen en ook de toeschouwersaantallen zijn gekelderd. „Het is het verdriet van Sparta”, zegt Wiljan Vloet, de nieuwe algemeen en technisch directeur. „Verdriet is iets van binnen, woede is een uiting. Die degradatie heeft de supporters echt pijn gedaan.”

Vloet, vorig seizoen nog trainer van NEC, kon eerder dit jaar geen ‘nee’ zeggen tegen Sparta, de club waar hij eerder twee jaar hoofdtrainer was. Hij wijst naar een schilderij in zijn werkkamer bij Sparta: Het Kasteel. „Dit heb ik gekregen van Tinus Bosselaar [beroemde oud-Spartaan]”, glundert Vloet, terwijl hij de lijst netjes recht hangt. „Dit is voor mij waar Sparta voor staat; historie, traditie, klasse.”

Bij Sparta zijn ze nog steeds onder de indruk van de werklust van Vloet. Een dag na zijn laatste werkdag bij NEC, medio mei, stond de nieuwe technisch en algemeen directeur al in kostuum op de stoep bij Sparta. Zijn vakantie had hij geannuleerd. „Voetbal is m’n lust en m’n leven. Het verveelt me nooit. Dit werk is inspirerend, verrijkend.”

Sinds zijn aanstelling is Vloet elke dag aan het werk. Het is schrijver-columnist en Sparta-fan Hugo Borst ook opgevallen. „Vloet heeft een enorme drive. De man heeft energie voor drie. Hij is de natuurlijke leider van Sparta, een enthousiasmerende man.”

Vloet wrijft eens in zijn ogen. Hij maakt lange dagen. Gisteren ging de wekker om half zes in Schijndel, zijn woonplaats, en om kwart over twaalf ’s nachts was hij pas thuis. Het tekent zijn ongekende werklust. „Ik was in het begin vooral aan het praten, stimuleren. Ik word zelf ook graag geïnspireerd, dus dat doe ik ook bij het personeel. We moeten een sfeer van saamhorigheid creëren”, zegt Vloet, die afgelopen zondag een bedrijfsuitje organiseerde voor al het personeel bij Sparta.

Dit seizoen maakt de derde club van Rotterdam een nieuwe start. Met een nieuwe technische staf, van wie Michel Vonk de hoofdtrainer is, en liefst veertien nieuwe spelers. Vloet had 1,8 miljoen euro tot zijn beschikking. „Ik ben netjes binnen de begroting gebleven”, zegt hij. „Mijn doel was eerst een goed fundament neer te zetten. We hebben het hele beleid aangepakt.”

Vloet, een paar jaar geleden ook werkzaam als hoofd opleidingen bij PSV, zag geen detail over het hoofd bij Sparta. Of het nu ging om de voeding, het gedrag, fitnessprogramma’s of het schilderwerk in het spelershome: Vloet had er altijd een idee over.

Binnen twee jaar moet de oudste betaaldvoetbalclub van Nederland terug naar de eredivisie, zo klinkt het ambitieus. „Dit jaar is het onze ambitie om te promoveren, volgend jaar is het ons doel. Ik wil Sparta zo goed mogelijk naar de eredivisie terugbrengen. Mijn taak is volbracht als ik over twee jaar overbodig ben”, vertelt Vloet.

Vloet hoefde niet lang na te denken toen Sparta bij hem informeerde. Iedereen wist dat dit zijn ambitie was. Ook bij NEC waren ze daarvan op de hoogte. „Dit was een logische stap in mijn carrière”, meent Wiljan Vloet.

„Ajax, Feyenoord en PSV zijn voor mij als trainer niet weggelegd, en in het buitenland weet niemand wie Wiljan Vloet is. Het belangrijkste motief om deze uitdaging aan te gaan, is dat ik een keer het beleid wilde maken bij een club. Sparta heeft bij mij een speciale plaats, net als bij veel andere mensen.”

Vloet denkt dat Sparta, vorig seizoen als negende geëindigd in de eerste divisie, dit seizoen concurrentie zal krijgen van Cambuur Leeuwarden, FC Zwolle, Volendam, FC Den Bosch, Go Ahead Eagles en het uit de eredivisie gedegradeerde Willem II.

Of de teruggang in begroting Sparta al bij voorbaat kanloos voor de eredivisie maakt, wil Vloet niet zeggen. „Het gaat niet om geld, het gaat om visie. Sparta hoeft niet per definitie spelers te kopen. Onze jeugdopleiding is al jaren een van de beste in Nederland. Jong Sparta en de A1 tellen een aantal high potentials. Zodra er wat geld binnenkomt, moeten we dat investeren in onze opleiding en in de club als geheel.”

    • Jan Cees Butter