Spanje moet meer rente betalen op lening

Na dagen van hevige onrust op de financiële markten over Italië en Spanje blijft de bezorgdheid van beleggers aanhouden, zo bleek vanochtend bij een veiling van Spaanse staatsobligaties.

Spanje slaagde erin een bedrag van 3,3 miljoen aan staatsschuld te financieren, maar het land moest daarvoor een aanzienlijk hogere rente betalen dan nog maar enkele weken geleden. Het rentetarief voor driejarige leningen bedroeg vanochtend 4,81 procent. Begin vorige maand moesten de Spanjaarden slechts 4,3 procent rente betalen op dit type obligaties. Rentebetalingen vormen een groeiende uitgavenpost voor Spanje.

De Italiaanse premier Berlusconi probeerde beleggers gisteren gerust te stellen over wat hij de „solide” financieel-economische situatie van zijn land noemde. In een ingelaste rede voor het Italiaanse parlement – een ongebruikelijke stap – verwees hij herhaaldelijk naar de gezonde positie van de Italiaanse banken, terwijl hij de onrust op de markten vooral „internationaal” van aard noemde.

Politici van de centrum-linkse oppositie en analisten bekritiseerden de optimistische toonzetting van het betoog. De afgelopen dagen liep de rente op Italiaanse staatsleningen sterk op, vooral vanwege zorgen van beleggers over de Italiaanse staatsschuld van 1.890 miljard euro. Berlusconi kondigde geen extra begrotingsmaatregelen aan, bovenop het bezuinigingspakket van 70 miljard euro dat de regering vorige maand aannam. Beleggers zijn sceptisch over dit pakket, omdat een groot deel van de besparingen is voorzien voor 2013 en 2014 – ná de parlementsverkiezingen van 2013 die Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid hoopt te winnen. Tevergeefs werd gehoopt dat Berlusconi zijn toespraak zou aangrijpen om enkele bezuinigingen te vervroegen.

De toespraak van Berlusconi werd uitgesteld tot na het sluiten van de beurs om te heftige schokken te voorkomen. Vanochtend leidde de rede niet tot paniekreacties op de financiële markten. De rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar daalde tot onder de 6 procent. De beurs in Milaan opende vanochtend 1,2 procent hoger. Ook de druk op Spanje nam af. De rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar daalde 0,16 procentpunt tot 6,06 procent. De beurs in Madrid opende 0,7 procent hoger.

De relatieve rust van vanochtend komt na een heftige week voor Italië en Spanje, waarin recordrentes op staatsleningen werden genoteerd. De ogen van beleggers waren gericht op een vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die voor vanmiddag was gepland. Analisten zinspeelden op een besluit van de ECB om het opkopen van staatsobligaties van zwakke eurolanden te hervatten. Vorig jaar kocht de ECB voor miljarden aan obligaties van probleemlanden in de eurozone.

Herman Van Rompuy als ‘Mr. Euro’: pagina 22-23