Schandhesjes

WERKT VOOR DE SAMENLEVING. Die leuze krijgen taakstraffers voortaan op hun hesjes.

Toen ik, in een vorig leven, ook eens zestig uur ‘werkte voor de samenleving’, was er vooraf een briefing bij de werkmeester. We mochten ab-so-luut aan niemand vertellen dat we een taakstraf deden. „Als mensen er naar vragen, dan zeg je dat je hier werkt als vrijwilliger.” Curieus vond ik dat: de reclassering die oproept tot liegen. Begrijpelijk was het wel. De werkplaats was een sportcomplex in Wassenaar met golf-, hockey- en tennisbanen. Geboefte en geteisem was wel het laatste wat ze wilden zien, al die kakkers die hier hun balletjes kwamen meppen („Kijk, daar gaat je advocaat”, klonk het vaak in de kantine).

Over het doel van die hesjes is de reclassering nogal geheimzinnig. Ze zijn niet bedoeld om gestraften publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, maar om duidelijk te maken dat mensen die in de fout gaan zich ook nuttig maken voor de samenleving. Vervolgens zegt de directeur van Reclassering Nederland ineens in de Telegraaf dat de taakstraf als te soft wordt gezien, terwijl die best zwaar is. „Wij vinden dat wij dat best aan Nederland mogen laten zien.” Dus toch een schandpaal. We zouden op dezelfde manier op die schandhesjes moeten reageren als de Bulgaren op de Jodenster: ze massaal zelf gaan maken en dragen. WERKT VOOR DE SAMENLEVING. Dan sláát die tekst nog ergens op.

Bij de Wassenaarse sportclub zal het alleen maar schade toebrengen: weglopende klandizie. Ook op straat zul je zien dat passanten een blokje omlopen.

Bovendien: ook criminelen hebben recht op privacy. Zeer terecht wil justitie gaan optreden tegen winkeliers die camerabeelden van overvallers zelf op internet zetten. Tegenstanders CDA en PVV begrijpen kennelijk niet dat dit een vorm van eigenrichting is, die de deur opent naar heksenjacht, hetzes en gemanipuleerde camerabeelden door rancuneuze fotoshoppers.

Iemand uploaden is iemand veroordelen, en zelfs in schijnbaar evidente zaken moet daar nog altijd een rechter aan te pas komen.

Liefst eentje met een oranje hesje onder z’n bef: WERKT VOOR DE SAMENLEVING.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts