Pijn en woede aan het sterfbed van stoere vader

scene uit de film A Family (2010) FOTO: Wild Bunch Rheinwald Directed by Pernille Fischer Christensen Zentropa Productions Photo Credit:Rolf Konow Rolf Konow;Wild Bunch

A Family

Regie: Pernille Fischer Christensen. Met: Jesper Christensen, Lene Maria Christensen, Pilou Asbaek. In: 6 bioscopen ***.

A Family, de derde film van de Deense regisseur Pernille Fischer Christensen die met haar debuut A Soap meteen in Berlijn een Zilveren Beer won, begint met goed nieuws. Ditte Rheinwald (Lene Maria Christensen) krijgt een droombaan aangeboden in New York.

Maar er komt iets tussen. Als haar vader Rikard (Jesper Christensen) door een hersentumor wordt getroffen, moet ze kiezen tussen voor hem zorgen en haar eigen geluk. Hij eist dat zijn oogappel de fameuze familiebakkerij overneemt, waar ze weinig voor voelt.

Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar de film is dat wel. Fischer Christensen schetst een rauw en overtuigend beeld van het stervensproces van de patriarch in een gebroken gezin. De man was misschien altijd al een tikje ruw en hoekig in de omgang, maar na zijn diagnose verandert hij in een ware tiran.

Vervuld van panische woede over het lot dat hem heeft getroffen, maakt hij het leven van zijn tweede, jongere vrouw en de nog jonge kinderen uit zijn tweede huwelijk tot een nachtmerrie. De broze banden van het samengestelde gezin beginnen scheuren te vertonen. Ieder voor zich moeten de personages bepalen in hoeverre ze zich kunnen en willen opofferen voor vader, of toch afstand moeten nemen. Indrukwekkend.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn