Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Pathé biedt eind van het jaar films aan op internet

In het aanbod komen vrijwel alle 330 films die jaarlijks in de Nederlandse bioscopen uitkomen.

Bioscoopketen Pathé biedt vanaf december films aan via internet. Kijkers kunnen die bekijken op televisie, laptop, tablet-pc of mobiele telefoon. De films zijn beschikbaar vanaf vier maanden na de eerste vertoning in de bioscoop. Pathé maakte gisteren bekend dat het daarover een voorlopig akkoord heeft gesloten met filmdistributeurs en tv-aanbieders.

Films kunnen bij Pathé eenmalig worden bekeken of aangekocht. Het bedrijf verwacht dat eenmalige vertoning 5 euro gaat kosten, en permanente aanschaf ongeveer 14,50 euro. In het aanbod komen vrijwel alle 330 films die jaarlijks in de Nederlandse bioscopen uitkomen. De bioscoopketen verwacht binnen enkele jaren jaarlijks zeker een miljoen films via de nieuwe dienst te kunnen afzetten.

Vorige week maakte Pathé bekend dat films voortaan korter in de bioscopen gaan draaien. „Veel films zijn nu na zes tot acht weken al uitgedraaid”, zei Pathé-directeur Lauge Nielsen tegen radiozender BNR. Volgens hem komt dat door de opmars van video on demand bij kabelbedrijven als Ziggo en UPC en webdiensten als Veamer.

De in de VS succesvolle thuisbioscoop Netflix komt vanaf 2012 naar Europa en zou later in Nederland actief willen worden. (NRC)