Organisator van de WK tafeltennis in geldnood

De opbrengsten van de WK vielen tegen en sommige kosten ook.

De organisator van de WK tafeltennis in Rotterdam, die in mei plaatsvonden in sportpaleis Ahoy, zit in financiële problemen. De Stichting Tafeltennisevenementen Nederland (STN) heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het gaat om „enkele honderdduizenden euro’s aan onbetaalde rekeningen”, aldus de voorzitter van de STN, Jaap Noordenbos. „We hopen dat we er nog uit gaan komen met de crediteuren en partners. Ik heb het gevoel dat dat gaat lukken. We zullen geen winst maken, maar ook geen verlies lijden.” Onder de crediteuren zitten onder meer Ahoy en een aantal hotels. Noordenbos heeft „geen idee” hoeveel partijen nog recht hebben op geld. Wat het precieze bedrag aan openstaande rekeningen is mag hij niet zeggen.

Er is een aantal oorzaken voor de financiële problemen. Zo vielen de toeschouwersaantallen tegen: de organisator ging uit van 30.000 betalende bezoekers tijdens de WK, er kwamen maar zo’n 20.000 mensen. Ook de sponsorinkomsten vielen tegen. STN dacht dat de WK voor Nederlandse bedrijven die handel willen drijven met het tafeltennisgekke China commercieel een unieke kans zou zijn. Maar slechts twee Nederlandse bedrijven verbonden hun naam aan het toernooi.

Ook vielen sommige kosten hoger uit. Er waren te veel hotelkamers geboekt voor spelers. STN rekende op 750 tafeltennissers, maar op het laatste moment bleken dat er 670 te zijn – maar die geboekte hotelkamers moeten wel betaald worden. De totale hotelrekening bedraagt zo’n 1 miljoen euro. En de vervoerskosten voor de tafeltennissers voor het gehandicaptentoernooi vielen „veel hoger uit dan verwacht”.

De begroting voor het toernooi bedroeg 4,2 miljoen euro. Noordenbos denkt niet dat het toernooi te krap was begroot. Wat het volgens hem lastig maakte was dat de organisatie lang moest wachten voordat het geld kreeg. „Daardoor hadden we al snel een gebrek aan liquide middelen.” Noordenbos zegt dat STN nog geld krijgt van verschillende partijen.

De Nederlandse tafeltennisbond meldde gisteren in een verklaring dat eventuele claims van schuldeisers geen gevolgen heeft voor de bond. (NRC)