‘Opruimen gelekte olie Nigeria duurt 30 jaar’

Een jongen staat naast een verlaten Nigeriaanse oliebron (april 2007). Foto AFP/ Lionel Healing

Het opruimen van de olievervuiling in Nigera kan 30 jaar duren en kost alleen in de eerste 5 jaar waarschijnlijk al een miljard dollar. Dat blijkt uit een langverwacht rapport van het United Nations Environment Programme (UNEP) dat vandaag is gepresenteerd.

Volgens The Guardian stelt het rapport dat Shell en andere oliemaatschappijen al een halve eeuw een gebied van 1.000 vierkante kilometer systematisch hebben verontreinigd, met verwoestende gevolgen voor de menselijke gezondheid en natuur. Verwacht wordt dat de rekening voor het herstel van de schade voor een groot deel bij de oliemaatschappijen wordt neergelegd.

Gisteren erkende Shell al verantwoordelijk te zijn voor twee olierampen die in 2008 in het Bodo-district in Nigeria plaatsvonden. Het bedrijf probeert tot een schikkingsvoorstel te komen met de bewoners.

Het hele rapport is hier te downloaden.

    • Lex Boon