Ook centrale bank Japan grijpt in om waarde munt te drukken

De centrale bank van Japan heeft vandaag ingegrepen op de valutamarkt. Ook kondigde de centrale bank aan een ruimer monetair beleid te gaan voeren. Door op grote schaal yens te verkopen probeert de centrale bank de waarde van de munt naar beneden te krijgen.

Hoeveel yens de centrale bank heeft verkocht is niet duidelijk. Wel daalde de koers van de Japanse munt vanochtend fors ten opzichte van alle belangrijke valuta’s, inclusief de Amerikaanse dollar en de euro.

De afgelopen weken steeg de koers van de yen ten opzichte van de dollar naar hoogtes die volgens de centrale bank niet houdbaar waren. Veel beleggers vluchtten in yens en Zwitserse franks om de onzekerheid over de dollar en de euro te ontlopen.

Gisteren greep de Zwitserse centrale bank in om de koers van de frank te doen dalen. De Zwitserse centrale bank verkocht niet direct franks, maar verlaagde wel de rente.

Maandag was één dollar 76,29 yen waard. Alleen net na de aardbeving in maart was de dollar dit jaar minder waard (76,25 yen). Toen grepen de landen van de G7 collectief in om de yen omlaag te krijgen. Nu handelt de Japanse centrale bank alleen.

Tijdens de handel in Japan steeg de koers van de dollar onmiddellijk tot circa 79,5 yen na de interventie. Als gevolg steeg ook de koers van de Japanse beurs, de Nikkei.

De Japanse minister van Financiën verklaarde dat de eenzijdige actie gerechtvaardigd was omdat een te sterke yen de economie schade toebrengt en het herstel na de aardbeving en kernramp vertraagt. De Japanse economie leunt voor een belangrijk deel op uitvoer. Hoe duurder de yen, hoe minder aantrekkelijk Japanse producten zijn in het buitenland. Belangrijke bedrijven moeten mogelijk hun winstverwachtingen bijstellen als de yen zo sterk blijft. Zo ging Nintendo dit jaar uit van een wisselkoers van 83 yen per dollar. Vorige week moest het bedrijf een verlies bekendmaken. Circa 80 procent van de omzet behaalt Nintendo buiten Japan. Het bedrijf gaat nu uit van een wisselkoers van 80 yen per dollar. Autofabrikant Honda meldde eerder deze week dat de sterke munt het resultaat afgelopen kwartaal met 22,5 miljard yen drukte. Bij Mazda was dat 3,1 miljard yen.

De Japanse centrale bank maakte tevens bekend voor 50.000 miljard yen leningen en aandelen op te kopen in een poging geld in de economie te pompen. Behalve yens en franks zijn goud en andere edelmetalen populaire beleggingen voor risicomijdende handelaren. Goud steeg tot 1,659.30 dollar per troy ounce.