Onrust op Europese beurzen houdt aan - overal forse koersdalingen

Een beurshandelaar in New York, waar de Amerikaanse beurzen vanmiddag ook met flinke verliezen openden. Foto Reuters / Brendan McDermid

De onrust op de wereldwijde financiële markten, vooral over de financiële positie van Italië en Spanje, hield ook vandaag aan. Alle belangrijke Europese beurzen boekten forse verliezen en Wall Street opende vanmiddag lager.

De Franse beurs CAC-40 is de grootste verliezer tot nu toe en leverde al bijna vier procent in. Parijs stond daarmee even voor zes uur op de laagste stand sinds juli 2009. De Londense FTSE100 en de beurs in Frankfurt daalden met respectievelijk 3,43 en 3,40 procent ook fors. De slotstand van de Duitse beurs was niet eerder dit jaar zo laag.

De Nederlandse AEX verloor bijna drie procent (9,28 punten) en sloot op 301,41 punten. De beurzen in de landen waarover de bezorgdheid groot is, Italië en Spanje, noteerden ook aanzienlijke verliezen. De beurs in Milaan leverde 3,17 procent in, de beurs in Madrid 3,89 procent.

Onze financieel redacteur Melle Garschagen denkt dat de nieuwe onrust op de beurzen aan verschillende zaken te wijten is:

“Het is duidelijk dat de eurocrisis weer volop woedt. De ECB heeft vandaag weer nieuwe staatsobligaties opgekocht, volgens de geruchten vooral van Griekenland en Portugal. Verder heeft Barosso gezegd dat het noodfons voor de eurolanden omhoog moet. Dat helpt allemaal niet. Beleggers hebben het gevoel dat er maar geen einde aan komt.”

Dow Jones na opening meer dan drie procent in de min

In reactie op de koersdalingen in Europa opende de Dow Jones vanmiddag ook fors lager: de belangrijkste Amerikaanse index had rond zes uur ongeveer drie procent verloren, zo’n 350 punten. Als het verlies zo groot blijft heeft de Dow zijn koerswinst over heel 2011 verspeeld. Technologiebeurs Nasdaq viel ook hard en leverde in de eerste uren van de handel meer dan 2,6 procent in.

Garschagen verklaart de negatieve stemming in de VS vooral door angst voor de nieuwe banencijfers van morgen:

“Morgen komen er nieuwe banencijfers binnen en de teneur is dat die negatief zullen uitpakken. Verder zitten ze ook nog met alle schuldenellende en spelen de gebeurtenissen in Europa er ook een rol in. Het is geen klimaat waarin je aandelen wilt bezitten.”

    • Pim van den Dool