Onderzoek naar Lagarde om machtsmisbruik - ‘imago loopt deuk op’

IMF director Christine Lagarde arrives for the EU summit on July 21, 2010 at the European Council headquarters in Brussels.Eurozone leaders seeking to protect the stability of the eurozone have struck a deal which would cut debt owed by Greece but leaves a risk it will default, a European diplomat said. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Christine Lagarde bij de Eurotop van 21 juli. Foto AFP / Georges Gobet

Een Franse rechtbank gaat onderzoek doen naar de rol die Christine Lagarde, de nieuwe chef van het IMF, heeft gehad in een betaling aan een zakenvriend van de Franse president Nicolas Sarkozy. Dit zou gebeurd zijn toen Lagarde nog minister van Financiën was. Dit meldt persbureau Reuters.

Lagarde gaf in 2008 toestemming voor een schikking van 285 miljoen euro aan Bernard Tapie, een zakenvriend van Nicolas Sarkozy, om een langlopend juridisch geschil met een staatsbank rond de verkoop van sportmerk Adidas op te lossen, dat stamt uit de jaren negentig. Lagarde ontkent de aantijgingen.

Ook eerder al, bij haar kandidaatstelling als directeur van het IMF, zei Lagarde een schoon geweten te hebben over de zaak, en niet onwettig te hebben gehandeld.

De rechtbank, het Hof van Justitie van de Republike, een speciaal tribunaal dat is gemachtigd ministers te berechten, kondigde het onderzoek aan na een bespreking van meerdere uren waarbij de resultaten van een vooronderzoek werden beoordeeld.

De advocaat van Lagarde, Yves Repiquet, zegt dat ze zich geen zorgen maakt om het onderzoek, en het zelfs toejuicht, zodat elke twijfel weggenomen kan worden.

Volgens NRC-redacteur Mark Beunderman kan het onderzoek wel schadelijk zijn voor het imago van Lagarde.

“Zo’n gerechtelijk onderzoek is toch een ernstige zaak. De vraag is of Lagarde ook zo makkelijk hoofd van het IMF zou zijn geworden als toen al zo’n onderzoek liep. Met deze kwestie loopt haar imago wel een deuk op. Lagarde stond toch altijd een beetje boven de mannelijke, Franse bestuurselite, met haar achtergrond in de Amerikaanse zakenwereld.” - Mark Beunderman

Volgens Beunderman kan de kwestie ook effect hebben op het imago van Sarkozy:

“Dit is opnieuw ook een probleem voor Sarkozy, met de verkiezingen volgend jaar in het vooruitzicht. Het is niet de eerste keer dat een lid van zijn regering zo nauw betrokken lijkt te zijn bij de Franse zakenwereld. De oppositie in Frankrijk hamert er altijd op dat de financiële elite en de Franse politiek te dicht op elkaar zitten, en deze affaire bevestigt dat beeld.” - Mark Beunderman

Lagarde verving vorige maand Dominique Strauss-Kahn bij het IMF, die in een seksueel misbruikzaak verzeild raakte.

    • Peter van der Ploeg