Onbevoegde psychiater adviseerde in tbs-zaken

Hij stond wel geregistreerd als arts en psychotherapeut, maar sinds 2008 niet meer als psychiater.

Het Openbaar Ministerie moet tientallen strafzaken opnieuw aan de rechter voorleggen omdat een arts die niet bevoegd was als psychiater over de verdachten heeft geadviseerd. Dat bevestigen woordvoerders van het OM en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Eind deze week gaat er een brief naar de Tweede Kamer, waarin volgens een woordvoerder staat hoe dit in de toekomst moet worden voorkomen.

De arts was verbonden aan de Pompe-stichting, die enkele tbs-klinieken heeft. Hij was zelfs plaatsvervangend hoofd van de Pompe-kliniek, een tbs-instelling in Nijmegen. De arts heeft onbevoegd in tientallen rechtszaken geadviseerd om tbs op te leggen of te verlengen. Om als psychiater de rechter te mogen adviseren over tbs, moet je als specialist geregistreerd staan in het BIG-register. Daar staat de arts wel geregistreerd als arts en psychotherapeut, maar sinds 2008 niet meer als psychiater.

Het OM moet de zaken kunnen „repareren” door ze opnieuw voor te leggen aan de rechter, nu met een psychologische rapportage van een bevoegd psychiater. In de meeste gevallen wordt elke twee jaar beoordeeld of tbs moet worden verlengd. Er is nog geen zaak opnieuw voor de rechter geweest waarin de betrokken arts de laatste was die over verlening had geadviseerd.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het zelf niet controleert of psychiaters nog bevoegd zijn. Specialisten moeten een minimumaantal uren werken in een vakgebied en zich voldoende bijscholen.

Pro Persona, waar de Pompe-stichting bij hoort, wilde gisteren niet reageren en verwees naar het ministerie van Justitie. Volgens het ministerie is registratie tot nu toe de verantwoordelijkheid van de specialist zelf. (NRC)