‘Noodfonds nu niet herzien’

Het steunplan voor Griekenland wordt ontvouwd op de persconferentie na de EU-top van 21 juli. , met v.l.n.r. de Griekse premier Papandreou, EU-president Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie Barroso. Foto AFP / Georges Gobet

Het ministerie van Financien vindt het nu “niet zinvol” om een discussie te beginnen over een herziening van het noodfonds voor eurolanden. Dat meldt de NOS.

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, pleit daar in een brief aan de Europese regeringsleiders wel voor. Volgens hem strekt de schuldencrisis verder dan alleen de fragiele, zuidelijke landen van het eurogebied. Het noodfonds van van 750 miljard euro is volgens Barroso niet groot genoeg.

Het ministerie van Financien stelt dat de aandacht nu vooral moet worden gericht op het uitwerken van de plannen van de EU-top van 21 juli. Daar werd al besloten om het noodfonds een grotere en flexibelere rol toe te bedelen. Volgens Barroso hebben die beslissingen “nog niet de gewenste effecten op de markt gehad”.

    • Lex Boon