NBA'er Gadzuric na 14 jaar in Oranje

NBA-speler Dan Gadzuric komt volgende week tijdens het internationale basketbaltoernooi Eurojam in Almere voor het eerst sinds 1997 weer uit voor het Nederlands team.

De 33-jarige basketballer van de Noord-Amerikaanse profclub New Jersey Nets, die uitkomt in de basketbalcompetitie NBA, wil wedstrijdritme opdoen met zijn ploeggenoten voor de EK-kwalificatieduels die later in augustus op het programma staan.

Naast de Nederlands-Servische Gadzuric, die veertien jaar geleden één interland voor Nederland speelde, maakt ook de Nederlandse Surinamer Francisco Elson van Utah Jazz zijn opwachting in de nationale basketploeg. Eurojam wordt van 12 tot en met 14 augustus gehouden in Almere. Naast Nederland zijn Israël, Georgië en het collegebasketbalteam van Villanova Wildcats uit de Verenigde Staten van de partij.

Gadzuric is geboren in Den Haag, zijn moeder is Servische en zijn vader komt van het Caraïbische eiland Saint Vincent en de Grenadines. Het 2,11 meter lange natuurtalent vertrok op zijn zeventiende naar de VS, waar hij ging spelen bij de meest gerenommeerde universiteitsclub van het land, in Los Angeles (UCLA).

Gadzuric werd in 2002 bij de jaarlijkse talentenselectie van de NBA gekozen door Milwaukee Bucks, waar hij tot en met 2010 speelde. Gadzuric werd vaak gevraagd voor het nationale team, maar koos er voor bij zijn gezin te blijven.

Begin volgende week, op 8 augustus, speelt Nederland twee oefeninterlands in Londen tegen Groot-Brittannië en Nigeria. De eerste EK-kwalificatiewedstrijd is het (enige) thuisduel, tegen Luxemburg op donderdag 18 augustus om 19.30 uur in het Topsportcentrum in Almere. Daarna wachten nog de uitwedstrijden tegen Oostenrijk (21 augustus) en Estland (24 augustus).