Muziek die je de kriebels geeft

Ken je dat? Dat je bij een tekenfilm een raar gevoel in je buik krijgt als de papaleeuw dood gaat, of het mammahert? Of als hondjes bij kaarslicht verliefd worden boven een bord spaghetti?

Dat is vaak allemaal de schuld van de muziek. De makers van films weten heel goed hoe ze muziek kunnen gebruiken om jou een blij of droevig gevoel te geven. Maar hoe werkt dat precies?

In het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo proberen onderzoekers dat nu, in de zomervakantie, met jouw hulp te weten te komen.

In een hoekje van het museum is een speciaal kamertje voor het onderzoek ingericht. De wetenschappers heten Mélisande en Merel. „Soms lopen kinderen zelf hier binnen omdat ze nieuwsgierig zijn. En anders lopen we over de gang om te vragen of ze mee willen doen.“

De buurmeisjes Nina en Benthe, beiden 6, hebben er wel zin in. Nina begint. Wat is haar lievelingsfilm, Tarzan, Pocahontas, Alladin? Nina kiest Pocahontas. „Heb je wel eens dat je kippenvel krijgt van een film?” vraagt Merel. Nina trekt een gezicht. „Dat weet ik niet hoor, dat heb ik nog nooit gehad.” Mélisande knikt: „Kinderen onder de acht hebben nooit kippenvel bij films”, weet ze. Daarom is het beter als kinderen ouder dan 8 meedoen. Maar Nina krijgt toch een bandje om haar vingers. Dat meet haar zweet. Als ze iets zo mooi vindt dat ze het er warm van krijgt, mag ze haar vinger opsteken. Maar dat gebeurt niet. Pas op het eind – dáár gaat een handje de lucht in. „Aha!” roept Merel. Ook de zweetmeter zegt dat Nina hier erg meeleeft met Pocahontas.

Benthe kiest The Lion King. „Die ken ik”, knikt ze. „Dat babyleeuwtje is echt schattig. Het is wel een heel lange film.” Maar vandaag krijgt ze alleen het begin te zien. Als de papaleeuw het babyleeuwtje Simba de lucht in tilt, zwelt de muziek aan. Benthe steekt haar vinger op. „Dat was mooi”, zegt ze. „Weet je, bij de film ET moest ik een keer huilen.” Daarna zijn er nog wat vragen. Werd je vrolijk van de muziek? Een beetje, heel erg? Verdrietig? Rustig? Een beetje van alles, knikken de kinderen. De vragen zijn een beetje ingewikkeld voor zesjarigen. Geeft niks. Nina en Benthe krijgen elk toch een diploma. Omdat ze hebben meegedaan aan een echt wetenschappelijk onderzoek.

    • Mischa Spel