Muziek

Cover van de CD Screaming is Something van The Travelling Band
Cover van de CD Screaming is Something van The Travelling Band

Stevig orkaanwerk

Seoul Philharmonic Orchestra o.l.v. Myung-Whun Chung

cd klassiek ****

Klassiek is booming in Azië, en de nieuwe bloei van het Seoul Philharmonic Orchestra is daarvan maar een voorbeeld. Op 19 augustus speelt het orkest in het Amsterdamse Concertgebouw hetzelfde programma als ze net op cd uitbrachten: Ravels La Valse en La Mer van Debussy. Het orkest bestaat al sinds 1948, maar onder chef-dirigent Myung-Whun Chung is het aan een nieuwe fase begonnen. Zo sloot het orkest net een contract met Deutsche Grammophon, waarvan deze cd de eerste uitkomst is. Het orkest bewijst zich er als toporkest, dat in staat is tot wufte kabbelingen en stevig orkaanwerk. Een uitdaging vormt nog het schakelen. In een stuk als La Mer schuilt een deel van de schoonheid en het Franse parfum in de vloeibare, terloopse overgangen. De Koreaanse orkestmusici bouwen alle wervelingen degelijk op, maar kunnen in het collectief gevoel voor elasticiteit – orkestrale stroperigheid, in feite – nog wel aan kwaliteit winnen. Dat blijkt ook in Le jardin féerique uit Ravels Ma Mère l’oye – fraai orkestspel mist er iets van de gewenste erotiserende tover.

Mischa Spel

Romantische hippies

The Travelling Band: Screaming Is Something

cd pop ****

Het nieuwe traditionalisme van bands als Fleet Foxes en Arcade Fire heeft er na Mumford & Sons een krachtige Engelse pendant bij. The Travelling Band uit Manchester put niet alleen uit de country- en rocktraditie, maar gooit ook een flinke dosis Britse folk in de mix. Akoestische instrumenten en subtiele folkmelodieën staan de grootsheid van het groepsgeluid niet in de weg. Het harige vijftal pareert uitbundige samenzang met meeslepende refreinen en poëtische teksten. De band was een hit op het Glastonbury-festival waar hun romantische hippiemuziek door het publiek werd omarmd. „Screaming is something we all do”, zingt Adam Gorman zonder overdreven stemverheffing in het titelnummer dat subtiel verwijst naar de psychedelische folkrock van Love en Buffalo Springfield. De zoete liedjes Fairweather friends en Sundial zijn instant festivalfavorieten, zo groots en meeslepend dat ze moeilijk in het bovenzaaltje van Paradiso zullen passen als de band daar in oktober aanmeert.

JAN VOLLAARD

Achteloos grooven

The Five Corners Quintet: The Helsinki Sessions (Ricky Tick)

cd jazz ***

Helsinki was wit en het vroor. Binnen in de jazzclub Kapsäkki droop het zweet van de muren. Er klonk bloedhete jazz in drie nachten in Helsinki, nu te horen op The Five Corners Quintets The Helsinki Sessions. Op dit live album wordt meer dan duidelijk hoe het postmoderne jazzbandje Five Corners in staat is zijn muzikale vakmanschap te paren aan een lekker dansbare flow. Actief sinds 2004 is The Five Corners Quintet uitgegroeid tot een van Finlands populairste bands met een grote aantrekkingskracht over de grens. In hun akoestische, dynamische jazz klinken invloeden uit jaren zestig – straightahead jazz en latinjazz – terug. Speels en vrolijk trekken de blazers van leer, omhoog gehouden door de achteloos groovende ritmetandem. Het is een naadloze samenwerking die de basis vormt voor de drive van deze groep. De vijf musici jutten het publiek behoorlijk op, getuige al het applaus. Shake It is de feestelijke uitsmijter van deze Finse smaakmakers, die terloops ook nog even ieders solokunsten presenteert.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper