Mink Kok gepakt na smokkel van coke in Libanon

De 50-jarige Mink Kok, een van de voornaamste Nederlandse drugs- en wapenhandelaren, is afgelopen zondag in Libanon gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van 53 kilo cocaïne. Kok zou volgens de Libanese krant The Daily Star met nog twee andere mannen zijn aangehouden na arrestatie en ondervraging van een Palestijn met een Bulgaars paspoort die werd aangehouden terwijl die ten noorden van de hoofdstad Beiroet de drugs vervoerde. Het onderzoek naar de smokkel van de cocaïne zou maanden hebben geduurd.

Mink Kok was sinds 2007 op vrije voeten. Hij zat daarvoor vanaf 1995 vrijwel onafgebroken vast na een veroordeling wegens wapenhandel. Zes jaar geleden werd hij ook vervolgd wegens de moord op hasjhandelaar Jaap van der Heiden in 1993. De rechtbank sprak hem hiervoor vrij wegens gebrek aan bewijs.

Kok is niet alleen een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Nederlandse onderwereld, hij was ook een van de belangrijkste informanten van politie en justitie. In 1999 concludeerde de Tweede Kamer na onderzoek door de zogeheten commissie-Kalsbeek, dat Kok met hulp van corrupte opsporingsambtenaren 15.000 kilo cocaïne had weten te importeren. Later werd ook duidelijk dat eind jaren negentig de toenmalige officier van justitie Fred Teeven, tegenwoordig staatssecretaris van Justitie, in het grootste geheim met Kok had onderhandeld om inlichtingen te verkrijgen over corrupte opsporingsambtenaren. De gesprekken lekten uit en de corruptie is nooit opgehelderd.

Met zijn arrestatie in Libanon riskeert Kok een langdurige gevangenisstraf. De Nederlandse Nationale Recherche zou niet bij het onderzoek betrokken zijn geweest. De advocate van Kok, Adèle van der Plas, geeft geen reactie op de aanhouding van haar cliënt.

De Nationale Recherche heeft deze week in Nederland zes mannen aangehouden die bezig waren 1.200 kilo cocaïne naar Nederland te smokkelen. De drugs waren in Venezuela verstopt in een jacht dat op een transportschip via Engeland naar Nederland op weg was. De verdovende middelen werden in juni al in Southampton ontdekt. De recherche hield de verdachten, onder wie een vader en drie zoons uit Meppel, sindsdien in de gaten tot er voldoende bewijs was.