Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Medvedev bezorgd over ‘dramatische’ situatie Syrië

De Russische president Medvedev tijdens een interview met Russische journalisten. Foto Reuters / Vladimir Rodionov

De Russische president Dmitri Medvedev noemt de situatie in Syrië “dramatisch”. De geweldplegingen in het land creëren volgens hem een “grote zorg” in Rusland. Dat meldt persbureau AFP.

Medvedev roept de Syrische president Bashar al-Assad op om hervormingen door te voeren en zich met zijn tegenstanders te verzoenen. “Als hij er niet in slaagt, dan riskeert hij een een triest lot,” aldus de Russische president in een interview met verschillende Russische journalisten.

De uitspraken van Medvedev tegen Russische media zijn opvallend. De afgelopen maanden probeerde de Veiligheidsraad overeenstemming te bereiken over een resolutie die het geweld in Syrië veroordeelt. Rusland was een van de landen die tegen die resolutie was.

Duitsland wil VN-gezant voor Syrië
De VN-Veiligheidsraad werd het gisteren wel eens over een verklaring - minder dwingend dan een resolutie - die de regering van president Bashar Assad oproept het geweld te beëindigen en alle partijen te betrekken bij het zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle wil dat de Verenigde Naties een speciale gezant naar Syrië sturen. Die moet volgens Westerwell het regime de “duidelijke boodschap van de internationale gemeenschap” overbrengen.