Markten ongevoelig voor economisch herstel

De mondiale markten zijn in paniek. De overeenkomst over het Amerikaanse schuldenplafond heeft niet geruststellend gewerkt. De staatsobligaties van ‘veilige’ landen bevinden zich op duizelingwekkende hoogte. De goudprijs en de koers van de Zwitserse frank en japanse yen hebben nieuwe records bereikt. De Zwitserse en Japanse centrale banken moesten zelfs ingrijpen. Het heeft allemaal veel weg van extreme risicoschuwheid bij beleggers.

De specifieke zorg van beleggers is dat het met de mondiale economie weer bergafwaarts gaat. Dat risico moet serieus worden genomen. De Amerikaanse groei is bloedeloos en de eurozonecrisis is verergerd. Italië en Spanje staan onder druk, ondanks een tweede steunoperatie voor Griekenland, en deze twee economieën zijn te groot om te redden. Beleggers zijn nog steeds bang dat de Europese banken beschadigd zullen worden door staatsbankroeten. Dat kan ook de groei in Frankrijk en Duitsland uiteindelijk aantasten.

Ook de Chinese productie hapert. De Chinees-Amerikaanse groeimachine kan stilvallen. En de problemen in het Westen roepen twijfels op over de Aziatische exporten.

Maar de macro-economische zorgen zijn waarschijnlijk overdreven. Niet alle Amerikaanse signalen zijn pessimistisch. De nieuwe aanvragen voor Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen zijn gedaald naar het laagste punt in drie maanden. De mondiale groei kan zijn aangetast door de natuurramp in Japan maar kan in de tweede helft van dit jaar weer aantrekken.

Maar de slappe zomermarkten kunnen makkelijk instorten. Als de aandelenkoersen blijven dalen, zal de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve, de Fed) zich zorgen gaan maken. De kelderende koersen ondermijnen het consumentenvertrouwen en indirect de economie. Dat is dat de Fed met tegenzin een derde ronde van geldverruiming overweegt.

Het bijdrukken van extra geld heeft bewezen een krachtige, maar tegenstrijdige kracht op de markten te kunnen zijn. Een derde ronde van versoepeling zou de dollar verzwakken en de ‘veilige havens’ nog aantrekkelijker kunnen maken. opnieuw oplopende grondstoffenprijzen kunnen een groot risico zijn, dat de inflatie in de opkomende economieën en het Westen kan aanwakkeren. Wat extra geld voor de groei doet is onzeker.

Dit is niet de weg die de Fed in wil slaan. Beleidsmakers zullen op geruststellende nieuwe cijfers hopen. Op dit moment is geduld het beste advies. De mondiale groei moet op gang komen. Daar moeten de markten ook in gaan geloven.

Ian Campbell en Wayne Arnold

Vertaling Menno Grootveld

    • Ian Campbell
    • Wayne Arnold