Kunst ligt in Antwerpen voor het oprapen

Komende zaterdag droppen kunstenaars opnieuw werken op verschillende plekken in Antwerpen. Vinders mogen de werken gratis meenemen in ruil voor een foto achteraf.

Bram De Ceurt dropt werk bij Museum aan de Stroom in Antwerpen. Foto's G. De Bremme en A. Albers

Afhaalkunst is het. Te vinden op straat, betalen hoeft niet. ‘Guerrillakunstenaars’ droppen hun werk deze zomer in Antwerpen, eerlijke vinders mogen het mee naar huis nemen. Wat de kunstenaars ervoor terug willen? Een mail met een foto van het kunstwerk in zijn nieuwe verblijfplaats, zodat ze kunnen zien hoe het terecht is gekomen. Am I Yours? is een initiatief van zo’n 25 Belgische kunstenaars die hun werk gratis op straat achterlaten. Op Facebook en hun website geven ze tips over de locatie waar kunstwerken voor het oprapen liggen. Komende zaterdagnacht, tijdens de museumnacht in Antwerpen, droppen de kunstenaars weer zeven werken.

„In kerken, cafés, metrostations, bibliotheken… eigenlijk overal”, zegt initiatiefnemer Bram De Ceurt, „maar op drukke plekken blijven de werken het langst staan. Niemand durft kunst mee te nemen uit het midden van een treinstation, ook al ligt er een brief bij in twaalf talen over de bedoeling van het project.” De Ceurt is al vijftien jaar actief in de Antwerpse graffitiscene en volgt de Street Art-beweging op de voet. Die vond hij te beperkt. „Er zat weinig vernieuwing in, daarom heb ik dit idee uitgewerkt. Kunst moet terug naar de straat, dichtbij de mensen.”

Daar draagt schrijver en comedian Akim Willems graag een steentje aan bij. Als professioneel grappenmaker is hij een vreemde eend in de bijt tussen de kunstenaars. Toch vindt hij het geweldig dat ook hij gevraagd is. Hij dropte onder andere enkele jeugdverzen in een zelf ingenaaid boek. „De prijs van sommige kunstwerken nijgt tegenwoordig naar snobisme. Wie zijn woning betaalbaar wil inrichten, moet die volhangen met Ikea en Blokker, maar dat is veel minder leuk. Daarom is dit project geniaal.”

Cartoonist Gerrit De Bremme gebruikt het project zelfs om te bepalen of iets kunst is of niet. „Als niemand mijn werk waardeert dan is het gewoon ‘iets wat ik heb gemaakt’, het wordt pas kunst als mensen het meenemen.” En dat kan heel spannend zijn. Soms lopen er minutenlang mensen voorbij een kunstwerk voordat iemand het mee durft te nemen, en niet geheel onbelangrijk: mee wíl nemen. „Ik blijf altijd kijken tot iemand het wegpakt”, vertelt De Bremme. „De derde keer dat ik een werk ging droppen, heeft het een kleine 25 minuten geduurd. Zo zie je ook hoe mensen opgesloten zitten in hun eigen wereld; als ze iets zien wat ze niet kennen, negeren ze het blijkbaar gewoon.”

Een einddatum heeft het project niet. De kunstenaars droppen tot ze hun kunst niet meer aan de straatstenen kwijt kunnen. Uiteindelijk wil De Ceurt een boek maken over het Am I Yours?-project. „Hierin volgen we de levensloop van verschillende kunstwerken en laten we feedback van vinders zien. Soms zijn dat uitgebreide mails, over hoe kunst in Duitsland terecht is gekomen.”

De Ceurt merkt dat er ook in andere landen vraag is naar degelijke kunstinitiatieven. „We krijgen zelfs mail uit Australië”, vertelt hij enthousiast. „Maar we willen niet te snel groeien”, voegt hij toe, „want het project staat nog in de kinderschoenen.” Wel denken de kunstenaars dat Amsterdam een goede stad zou zijn om hun kunst te dumpen. „Als je daar iets te vondeling legt, is het binnen dertig seconden weg”, voorspelt Willems, „Belgen blijven meestal op een afstandje kijken.”

Meer informatie op amiyours.be en museumnacht.be

    • Kris Derks