Kortkolom buitenland

Persorganisatie laakt NAVO-aanval Libië

Brussel. De onafhankelijke Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft gisteren NAVO-aanvallen op de Libische staatstelevisie scherp veroordeeld. Bij de luchtaanvallen vielen volgens Libische functionarissen drie doden en vijftien gewonden. Volgens de IFJ in Brussel waren de aanvallen in strijd met internationaal recht en met resoluties van de Verenigde Naties. Een resolutie van de Veiligheidsraad in december 2006 veroordeelt expliciet dergelijke aanvallen op journalisten en media. Volgens de NAVO waren de aanvallen in overeenstemming met het VN-mandaat om burgers te beschermen. Een NAVO-woordvoerder zei dat de staatstelevisie toenemend werd gebruikt door het regime om aan te zetten tot geweld tegen de burgerbevolking. (AP)

Generaal minister van Oliezaken in Iran

Teheran. Het Iraanse parlement heeft gisteren de benoeming van generaal Rostam Qasemi als minister van Oliezaken bevestigd. Qasemi leidde tot dusverre de constructiepoot van de paramilitaire Revolutionaire garde. Iran is een van de grootste olie- en gasproducenten in de wereld. Enkele parlementsleden drukten bezorgdheid uit over de toenemende invloed van de Revolutionaire garde in politiek en economie. Qasemi staat op de sanctielijst van de Verenigde Staten en de Europese Unie, wat betekent dat hij niet daarheen kan reizen en dat zijn eventuele tegoeden er zijn bevroren. De sancties zijn bedoeld om Iran te dwingen te stoppen met het verrijken van uranium. (Reuters)

Aanslagen in Irak eisen zeker elf levens

Bagdad. Bij verschillende aanslagen en aanvallen verspreid over Irak zijn gisteren zeker elf mensen om het leven gekomen. Zeven van hen vonden de dood bij een dubbele bomaanslag in Ramadi, 100 kilometer ten westen van Bagdad. In de hoofdstad zelf werd een luchtmachtgeneraal met messteken vermoord. Meer aanslagen hadden plaats in onder andere Mosul. Dinsdag vielen nog eens zes doden. De maand juli was de op een na bloedigste maand van het jaar met volgens officiële cijfers 259 doden bij aanslagen. (AFP)

Sonia Gandhi in de VS voor een operatie

New Delhi. De leider van de Indiase Congrespartij, Sonia Gandhi, is in de Verenigde Staten voor een chirurgische ingreep. Volgens een woordvoerder van de Congrespartij moet de operatie, waarvan de aard niet is bekend gemaakt, nog plaatshebben. Haar partij maakte vanmorgen bekend dat Gandhi (64), de machtigste figuur achter de huidige regering, zo’n drie weken uit de roulatie zal zijn. Het nieuws over haar gezondheidsproblemen heeft de speculatie aangewakkerd dat haar zoon Rahul, die algemeen wordt gezien als haar opvolger, spoedig werkzaamheden van haar zou kunnen overnemen. Rahul is de zoon van Rajiv Gandhi, die in 1991 werd vermoord. Diens weduwe Sonia is sindsdien een bepalende figuur geweest in de Congrespartij. Ook Rahuls oma en overgrootvader waren premier. (AP, Reuters)