Kort nieuws Binnenland

Groningen doet afstand van drie weigerambtenaren

Rotterdam. Drie trouwambtenaren in de gemeente Groningen komen na hun tijdelijk contract op straat te staan, omdat ze weigeren homoseksuele stellen te trouwen. Dat heeft de gemeente Groningen vandaag bekendgemaakt. De Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand (Babs) kunnen niet worden ontslagen omdat ze weigeren homostellen te trouwen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de contracten van de drie niet te verlengen. In 2014 staan ze op straat. Al eerder lieten de vier grote steden weten het niet te accepteren als een ambtenaar weigert stellen van gelijk geslacht te trouwen. (Novum)

Man krijgt tbs voor doodsteken moeder

Rotterdam. De 36-jarige man die vorig jaar in Krimpen aan de Lek zijn moeder vermoordde heeft tbs opgelegd gekregen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De man wordt volledig ontoerekeningsvatbaar geacht vanwege zijn schizofrene stoornis. Hij stak juli vorig jaar in een woning aan de Rederij van Holststraat zijn 62-jarige moeder meerdere malen in haar borst, buik en rug en sneed haar keel door. Buiten de woning troffen agenten de man aan die op dat moment in een psychose verkeerde. (Novum)

Coffeeshop Maastricht: geen Franse klanten

Maastricht. Coffeeshops in Maastricht laten vanaf 1 oktober alleen nog Nederlandse, Belgische en Duitse klanten toe. Door deze maatregel willen de eigenaren de overlast van drugstoeristen van verder weg (met name Frankrijk) tegengaan. Het gemeentebestuur wil zich niet verbinden aan het plan: de stad gaat door met het ingezette spreidingsbeleid van coffeeshops en wacht landelijk beleid voor de invoering van een wietpas af. De gemeente twijfelt bovendien of het voornemen van de coffeeshophouders juridisch houdbaar is. (NRC)

Dode bij woningbrand in Den Haag

Rotterdam. Bij het blussen van een brand in een woning in Den Haag is woensdag een dode man aangetroffen. Dat meldt de politie donderdag. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld. Het vuur brak rond 12.30 uur uit in een woning aan de Duke Ellingtonstraat. De brandweer ontdekte het lichaam tijdens de bluswerkzaamheden. De recherche onderzoekt de zaak. De man zou ook voor de brand overleden kunnen zijn. (Novum)

Maasstad stelt opening Zorgboulevard uit

Rotterdam. Het Maasstad Ziekenhuis heeft de feestelijke opening van de Zorgboulevard, een bundeling van zes zorginstellingen, uitgesteld. De directie van het ziekenhuis heeft dit besloten vanwege de uitbraak van de multiresistente klebsiellabacterie. De opening zou woensdag plaatsvinden. Tot nu toe zijn 79 mensen besmet geraakt met de bacterie, 27 van hen zijn overleden. (Novum)