Keith Bakker verdacht van verkrachtingen

Verslavingsgoeroe zou cliënten met geweld hebben gedreigd als zij hun mond open deden.

Verslavingsdeskundige Keith Bakker wordt ervan verdacht zes vrouwen te hebben verkracht, onder wie twee minderjarigen. Dat heeft zijn advocaat Geertjan van Oosten gisteren bevestigd.

Vandaag beslist de rechtbank in Amsterdam tijdens een pro-formazitting of Bakker langer in voorarrest moet blijven. Bakker (50) werd in april aangehouden voor ontucht met negen ex-cliënten. De geboren Amerikaan zit sindsdien vast. Volgens de tenlastelegging zou Bakker zijn cliënten met geweld hebben bedreigd als zij hun mond opendeden. In één geval zou hij een vrouw hebben gedreigd Hells Angels op haar af te sturen.

Bakker ontkent de beschuldigingen. „Ik heb nog nooit een relatie met een cliënt of ex-cliënt gehad”, zei hij eind april in het televisieprogramma Pauw & Witteman. „Wel zijn de grenzen een paar keer vervaagd.”

In 2005 richtte Bakker, zelf ex-drugs- en drankverslaafde, in Amsterdam privékliniek Smith&Jones op. Hij was ontevreden over de gangbare behandelmethodes, die volgens hem niet praktijkgericht zijn. De ‘verslavingsgoeroe’ werd bij een breed publiek bekend met tv-programma’s als Family Matters, waarin hij probleemjongeren en hun ouders met hun eigen gedrag confronteerde. In september 2010 moest Bakker zijn afkickkliniek op last van de rechter sluiten. Hij had een huurachterstand.

In december 2010 kwam Bakker voor het eerst in opspraak toen jonge cliënten hem in de media van seksueel misbruik beschuldigden. (NRC)