Jeddah krijgt de grootste (van wel 1 kilometer hoog)

In de voortdurende strijd wie het hoogste gebouw ter wereld heeft, neemt de Saoedische prins Alwaleed bin Talal een voorsprong met de Kingdom Tower. Het bouwwerk dat in Jeddah, een stad aan de Rode Zee, in Saoedi-Arabië, komt te staan, moet minstens een kilometer hoog worden. Daarmee stoot hij de Burj Khalifa-toren in Dubai (828 meter) van de eerste plaats. De prins, een neef van koning Abdullah en eigenaar van investeringsmaatschappij Kingdom Holding Co., houdt de exacte hoogte zorgvuldig geheim om te voorkomen dat iemand anders een nog hogere toren laat ontwerpen. Het bouwconcern Saudi Binladen Group, van de familie van Osama, heeft een contract ter waarde van ruim 780 miljoen euro gekregen om de toren in vijf jaar te bouwen. Het ontwerp van architectuurbureau Adrian Smith + Gordon Gill uit Chicago moet een ontluikende woestijnplant voorstellen, „een combinatie van nieuwe groei en technologie”. Het zal onder meer een hotel en kantoren herbergen. (Reuters)