Japan: fatale hartaanval

De Japanse voetballer Naoki Matsuda is vandaag overleden. Dat maakte zijn club Matsumoto Yamaga bekend. De 34-jarige Matsuda lag twee dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat hij dinsdag tijdens een training een hartaanval had gekregen. Even na 13.00 uur Japanse tijd bezweek de oud-international.

Matsuda speelde veertig interlands voor Japan. Hij vertegenwoordigde zijn land op het WK 2002 dat Japan en Zuid-Korea gezamenlijk organiseerden. Tussen 1995 en 2010 speelde hij 385 wedstrijden voor Yokohama F Marinos in de Japanse J-League, zijn enige club voordat hij dit jaar naar Yamaga verhuisde. Hij heeft voor zijn nieuwe ploeg geen enkel officieel duel kunnen spelen.

Hartstilstand komt vaker voor bij profvoetballers. Zo overleed de Kameroener Marc-Vivien Foé in 2003 tijdens de Confederations Cup. Ook de Hongaarse Benfica-spits Miklós Fehér (in 2004) en de Spaanse Sevilla-middenvelder Antonio Puerta (in 2007) stierven na een hartstilstand. Vorig jaar overleefde ex-Ajacied Evander Sno een hartstilstand tijdens een jeugdwedstrijd. Bij Sno werd een defibrillator aangebracht. Hij kon zijn profcarrière voortzetten en speelt nu voor het Italiaanse Genoa. (Novum, AP)