‘Honderd vluchtelingen gestorven op Libische boot op Middellandse Zee’

Eerder deze week ontdekte de Italiaanse kustwacht 25 lichamen in een boot afkomstig uit Libië. Foto AFP / Alessia Capasso

Honderd vluchtelingen die vorige week vrijdag met een boot vanuit Libië richting Italië vertrokken zijn onderweg overleden. Hun lichamen zouden overboord in de Middellandse Zee zijn gegooid. Dat meldt een overlevende vanavond aan het Italiaanse persbureau Ansa.

De Marokkaanse overlevende vertelde het persbureau dat de boot met driehonderd vluchtelingen aan boord vertrok naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Daar kwam de boot vandaag aan. Volgens de Marokkaanse hebben vooral veel vrouwen de overtocht niet overleefd.

De getuigenis van de vrouw is in tegenspraak met officiële informatie van de Italiaanse kustwacht, die volgens persbureau AFP eerder meldde dat er meer dan driehonderd overlevenden zouden zijn. Een woordvoerder van de kustwacht zegt in reactie op de verklaring van de vrouw dat zij de weerslag van de sterren in het zeewater misschien heeft aangezien voor dode lichamen. Het uitvoeren van extra controles op zee is volgens de kustwacht niet mogelijk in verband met invallende duisternis.

Duizenden Libiërs hebben de afgelopen maanden al geprobeerd het door een burgeroorlog verscheurde Noord-Afrikaanse land te ontvluchten. Honderden van hen zijn verdronken. In april kwamen 250 vluchtelingen om bij schipbreuk. Afgelopen maandag nog werden 25 dode vluchtelingen gevonden in de machinekamer van een schip uit Libië.

    • Pim van den Dool