Halfblote soldaten en scouts in iets te korte broekjes

Wat biedt de kiosk aan homobladen? Zijn er ook bladen waarin het leuk is om homo te zijn? Die zijn er, al zou je betere interviewers wensen. Bijvoorbeeld met drie woonwagenhomo’s.

Cover van het tijdschrift Attitude

De Gay Pride is begonnen, dus deze week een blik op de Nederlandse homotijdschriften. De bekende Gay Krant (‘houdt de pink aan de pols’) is van oudsher spreekbuis voor de Nederlandse homogemeenschap, en presenteert zich ook nu nog vooral als belangenverdediger. GK opent deze week met de vraag of homo’s wel of niet mee moeten varen op de boot van minister Van Bijsterveldt tijdens de Canal Parade van komende zaterdag. GK-oprichter Henk Krol bedankte voor de eer, omdat de minister geen einde wil maken aan ambtenaren die weigeren homostellen te trouwen. De discussie is relevant genoeg, maar na het zoveelste artikel over de weigerambtenaar snak je naar iets luchtigers. Naar iets meer humor. Naar een blad waarin het niet alleen een probleem, maar ook gewoon leuk is om homo te zijn.

Het Britse Attitude is zo’n blad; een glossy met goede interviews en een prettige toon. De geïnterviewden zijn lang niet allemaal gay. Rupert Grint, de roodharige sidekick in de Harry Potter-films, wordt gefotografeerd met een spuitende brandblusser in zijn hand. Het zijn foto’s met een knipoog, en toch chic genoeg. In het serieuze interview vertelt Grint hoe hij als kind voor homo werd uitgemaakt omdat hij aan toneel deed. Maar in een vrolijk kader bij het stuk zet Attitude ‘Harry Potter’s gayest moments’ op een rijtje. Ook boeiend: een serie artikelen over ‘de mannen achter jouw seksleven’, ofwel de oprichters van homo-ontmoetingswebsites en -apps als Gaydar en Grindr.

De Nederlandse ‘gay glossy’ Winq haalt het qua inhoud niet bij zijn Britse tegenhanger, vooral omdat het te weinig lef heeft om door te vragen. Vers uit de kast gekomen turner Jeffrey Wammes mag tien pagina’s lang praten over zijn sport, terwijl je toch op iets van tekst over zijn coming out zit te wachten. Die komt pas op de elfde pagina, en is teleurstellend: „Nu weet iedereen het en nu is het ook klaar. Ik hoef echt niet voorop te lopen”. Wel weet Winq goed om te gaan met beeld. Zo is er een geinige schematische weergave van de kleding van mannen met macht, van Kim Jong Il (die altijd dikke zolen draagt om langer te lijken) tot Obama (hij heeft maar vier paar nette schoenen, maat 46,5).

‘LesBIsch’ magazine Zij aan Zij was vroeger een wat grauw blaadje, maar is sinds 2009 een glossy met aardige, soms zelfs sexy fotografie. Het bevat deze maand onder meer interviews met drie lesbische hockeysters (‘geen huppeltutjes’). Het tijdschrift heeft – opvallend genoeg – een mannelijke hoofdredacteur, uit wiens mond ooit kon worden opgetekend dat ‘de Donald Duck toch ook geen eend als hoofdredacteur heeft’. Daar heeft hij een punt. Jammer dat ook zijn interviewtechnieken te wensen over laten. „Vind je het leuk om geïnterviewd te worden?”, vraagt hij bijvoorbeeld aan de oprichtster van Girlesque-feesten.

Vederlicht is Ferry Menly Magazine. Ook een Nederlandstalig homoblad; althans, voorzover het taal gebruikt. Veel meer dan 500 woorden zal het totale blad niet tellen. Wel staat het vol mooiemannenfotoseries, die lopen van uiterst braaf tot braaf: het huidige nummer bevat welgeteld twee piemels. Er zijn korrelige foto’s van halfblote soldaten onder de kop Don’t ask, don’t tell, en een fotostrip over scouts in iets te korte broekjes.

Interessanter zijn de drie woonwagenbewoners die op mannen vallen, gefotografeerd in hun wagens met Betty Boop-interieur. Volgens Jan staan kampers namelijk „voor alles en iedereen open”, maar was het desondanks niet makkelijk toen hij tien jaar geleden uit de kast kwam. „Daar zijn wel wat rellen, steekpartijen en schietpartijen uit voortgekomen.” De woonwagenhomo’s moeten overigens zelf niets hebben van nichterig gedrag. Mario: „Ik wil geen man die me een bos bloemen geeft, maar iemand die me een blauw oog slaat als ik weer eens ben vergeten om te koken.” Zulke mannen zou je nu wel eens écht geïnterviewd willen zien. Maar dan door iemand met de kwaliteit van Attitude.

Janna Laeven

    • Janna Laeven