Goedzak zoekt doorstart met uitgebluste lerares

Larry Crowne

Regie: Tom Hanks. Met: Tom Hanks, Julia Roberts.In: 44 bioscopen **.

In Amerika was deze zomer een vermakelijke strijd gaande tussen filmcritici welke film ze het slechtste vonden: Transformers 3: Dark of the Moon of Larry Crowne. Dat wedstrijdje werd nog eens extra gevoed door het feit dat ze allebei in dezelfde week uitkwamen en waren gemaakt met hetzelfde doel: veel geld opbrengen en bij voorkeur dé zomerblockbuster van het jaar worden.

Verder werd het natuurlijk een onzinnige race. Transformers is een actiefilm over tot leven gekomen robotauto’s en Larry Crowne een feelgood-film voor de ouders van de Transformers-doelgroep: 35-plussers die ook nog wel eens een romantische komedie willen zien.

Oer-Amerikaanse goedzak Tom Hanks kroop op de regiestoel en speelt zelf de hoofdrol van een, inderdaad, oer-Amerikaanse goedzak die na een gedwongen ontslag alsnog een universitaire studie begint.

Even denk je dat daar een wel heel erg oude-bok-groen-blaadje-romance in zit als hij onder de hoede wordt genomen door scootermeisje Talia die de sul-met-gestreepte-polo-in-bandplooibroek een make-over geeft. En ziedaar: Larry Crowne wordt Lance Corona met sjaaltje en hippe bril en dat laat ook uitgebluste lerares Julia Roberts niet onberoerd.

Het heeft allemaal iets heel plezierig retro-weemoedigs. Dit is geen film over een man die een aantal obstakels moet overwinnen voordat hij de vrouw van zijn dromen in zijn armen kan sluiten.

Nee, dit is meer een langzaam en jazzy relaas over een man die zichzelf heruitvindt. Maar dat ligt er allemaal zo dik bovenop, tegen de keurig aangeharkte achtergrond van de economische crisis, dat Larry Crowne van voel-goed langzamerhand verandert in bedoel-goed-film.

Had dit de grote film moeten worden over hoe de Amerikaanse arbeider zijn gevoel van eigenwaarde terugvindt door z’n inboedel te verkopen en terug naar de schoolbanken te gaan? Saai met een glimlach dus.

Dana Linssen

    • Dana Linssen