Frankrijk gaat ex-dictator uitleveren

Frankrijk gaat oud-dictator Manuel Noriega uitleveren aan Panama. Dat heeft de Franse regering gisteren bevestigd. Minister van Buitenlandse Zaken François Fillon heeft op 6 juli het uitleveringsbevel getekend. Noriega zelf werd daar enkele dagen geleden van op de hoogte gebracht.

Noriega, vermoedelijk 77 jaar, bevindt zich op dit moment in een Franse cel. Hij werd in Frankrijk in 1999 bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel wegens het witwassen van 3 miljoen dollar (2,1 miljoen euro) aan drugsgelden via de aankoop van luxueuze appartementen in Parijs.

In april 2010 leverden de Verenigde Staten hem uit aan Frankrijk. In de VS had hij toen al achttien jaar in de cel had gezeten. Hij was in 1992 veroordeeld tot dertig jaar cel voor de handel in drugs. In 2010 liep die straf af wegens goed gedrag.

Generaal Noriega was chef van de geheime dienst in Panama toen hij in 1982 de macht greep, na de dood van de militaire leider Omar Torrijos, in 1981. Tot halverwege de jaren tachtig stond hij op de loonlijst van de Amerikaanse inlichtingdienst CIA en functioneerde hij als marionet van Washington. Onder zijn regime ‘verdwenen’ tientallen mensen. Hij was betrokken bij de moord op politiek opponent Hugo Spadafora.

Noriega ging echter samenwerken met drugshandelaren, waarna hij de steun van de VS verloor. In 1989 werd Noriega tijdens een Amerikaanse militaire invasie op bevel van toenmalig president George H. Bush ontvoerd en daarna aan de kant gezet.

In Panama zelf is Noriega bij verstek veroordeeld tot drie keer twintig jaar cel wegens mensenrechtenschendingen. Die straffen mag hij gelijktijdig uitzitten. Onder Panamese wetgeving mag Noriega zijn straf thuis uitzitten, onder huisarrest. Een rechter moet daar wel eerst toestemming voor geven.

Noriega heeft een maand de tijd om in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Eerder hebben zijn advocaten gezegd dat hij graag naar Panama wil terugkeren. (AFP), Reuters)