Film

Scene uit de film Superkapje en de Turbo-Oma's (2011) FOTO: eOne

A Family

De derde film van Deense regisseur Pernille Fischer Christensen. A Family is een rauw portret van het stervensproces van een patriarch in een gebroken gezin. Hij wil dat zijn oogappel Ditte de beroemde familiebakkerij overneemt. Vervuld van panische woede over het lot dat hem heeft getroffen maakt hij het leven van zijn jonge tweede vrouw en hun kinderen tot een nachtmerrie. Elk voor zich moeten de personages bepalen of ze zich willen opofferen voor vader of afstand moeten nemen. Indrukwekkend.

The Conspirator

The Conspirator behandelt de moord op Abraham Lincoln vlak voor het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). De rechtszaak tegen de dader en diens medeplichtigen is het uitgangspunt voor de nieuwste filmregie van Robert Redford. De personages in de film blijven helaas bleek en bleu. En eigenlijk moet je maar raden waarom Lincoln nu eigenlijk werd vermoord. De missie van de film is erg opzichtig en blijft beklemtonen dat ook tegenstanders en vijanden recht hebben op een eerlijk proces, omdat anders uiteindelijk de hele rechtsstaat slachtoffer is.

Openluchtfilm

Eindhoven: Plaza Futura. Elke dinsdag- en vrijdagavond wordt er een openluchtfilm vertoond op het plein bij Plaza Futura. Vrijdag 5 augustus The Wrestler van Darren Aronofsky. De film gaat over een worstelaar die twintig jaar na zijn grote triomf op de worstelmat wegens huurachterstand uit z’n trailer wordt gezet. Op dinsdag 9 augustus In The Mood for Love over mijnheer Chan die uit eenzaamheid het gezelschap zoekt van mevrouw Chow. Op een dag komen ze erachter dat hun partners een verhouding met elkaar hebben. Een stemmige film over emoties en verlangens.

Tijd: 21u45. Gratis. www.plazafutura.nl

De Smurfen in 3D

Vele generaties kennen de smurfen. Van de oorspronkelijke strip van de Belgische tekenaar Peyo of de veel herhaalde Amerikaanse tekenfilmserie uit de jaren 80. En Vader Abrahams Smurfenlied (1977) en de immense hoeveelheid blauwe speelgoedfiguurtjes die is gemaakt sinds hun debuut in 1958. Het potentiële publiek voor de nieuwste smurfenfilm in 3D is dan ook enorm. Drie generaties zouden de bioscoop kunnen bezoeken. De smurfen komen van de Middeleeuwen in hedendaags New York, achterna gezeten door de boosaardige tovenaar Gargamel. De plot van kleine creaturen in een grote mensenwereld is al flink uitgekauwd. Rest de vraag of kinderen niet veel liever naar betere recente animatiefilms willen gaan, zoals Kung Fu Panda 2 , Arrietty of Cars 2 dan naar dit oubollige avontuur.

Superkapje en de Turbo-Oma’s

Roodkapje strijdt tegen de boze heks Verushka, die Hans en Grietje heeft ontvoerd en uit is op een geheim recept waarmee ze zoveel krachten kan verzamelen dat ze de wereld kan domineren. Maar een verband tussen de scènes is er eigenlijk nauwelijks, de film is meer een aaneenrijging van ieder voor zich goed gelukte, opzwepende scènes.

Superkapje en de Turbo-Oma’s, afkomstig van de Amerikaanse Weinstein Studios, heeft weliswaar niet de kwaliteit van de films van Disney of Pixar, maar geeft ook geen blijk van pretenties in die richting. En het is goed om nu eens een klein meisje en een hoogbejaarde te zien, die niet voor vervaarlijke superspinnen en woeste reuzen uit de weg gaan.