Film

Scène uit 'Colony'

Filmmuziek live

François Goetghebeur (regie):Michel Legrand and the Cinema

dvd muziek ***

In 2009 vierde Michel Legrand (1932) dat hij vijftig jaar daarvoor zijn eerste schreden als filmcomponist zette. Ter gelegenheid van dit jubileum gaf hij een aantal concerten in Parijs die nu op dvd zijn uitgebracht. De Fransman concerteerde met de London Big Band op een avond die vooral in het teken stond van zijn jazzcomposities, op dvd gezet als Legrand Jazz – een verwijzing naar zijn gelijknamige elpee uit 1958 waarop onder anderen Miles Davis en John Coltrane meespelen. Ook dirigeerde hij het Orchestre National d’Île de France in een concert dat een overzicht gaf van zijn filmmuziek: Michel Legrand and the Cinema.

De indertijd 78-jarige Legrand is nog steeds een verdienstelijk pianist, maar zijn zangtalenten houden niet echt meer over. Als hij met een gastzangeres wat stukken uit de beroemde musical Les parapluies de Cherbourg (1963) zingt, gaat het nog wel, maar als hij het oorspronkelijk door Barbra Streisand gezongen lied Papa, Can You Hear Me uit Yentl (1983) zingt, zit je tenenkrommend te luisteren.

Sommige instrumentale Legrand-stukken zitten gevaarlijk dicht tegen muzak aan, maar een aantal is puur goud, zoals de smachtende suite uit Wuthering Heights (1970) en het heerlijk nostalgische The Summer of ’42 (1971). Daar won hij dan ook een Oscar voor.

André Waardenburg

Complottheorieën

Carter Gunn en Ross McDonnell (regie): Colony

dvd documentaire ***

Het verdwijnen van de bijen leidt nog steeds tot de meest fantastische scenario’s. Horrorfilmer M. Night Shyamalan liet zich erdoor inspireren voor zijn ecothriller The Happening (2008). De eerste grootscheepse meldingen van de bijenverdwijnziekte oftewel colony collapse disorder dateren uit 2006. Shyamalan begint met een inmiddels veel geciteerde uitspraak van Albert Einstein, dat als de honingbij zou uitsterven, de mens nog slechts vier jaar zou kunnen overleven. Ook schrijver Douglas Coupland beschrijft in zijn meest recente sciencefictionachtige roman Generation A met veel smaak hoe een van zijn hoofdpersonen een ‘handbestoven’ appel eet. Peperduur natuurlijk.

Cameraman Rodd McDonnell en editor Carter Gunn maakten er samen een documentaire over die alles op alles zet om zo objectief en betrouwbaar mogelijk over te komen. Maar aangezien er nog steeds geen goede verklaring is gevonden voor het feit dat in Amerika inmiddels eenderde, in Ierland de helft en ook in Europa aanzienlijke percentages van de bijenpopulaties zijn verdwenen, voeren speculatie en complottheorie de bovenhand. De aannemelijkste verklaring is voorlopig dat door langdurige blootstelling aan kleine dosis neonicotinen (insecticiden van de nieuwste generatie) bijenvolken zo verzwakken dat ze door een combinatie van factoren ten onder gaan. Colony is een ambitieuze film, vol overweldigende natuurbeelden en loodzware subtekst over de link tussen de manier waarop bij en mens hun samenleving structureren. De keuze voor een zwaar christelijke imkersfamilie uit Californië als hoofdpersonen, maakt de identificatie met de problematiek niet makkelijk. Maar hun suggestie dat de Apocalyps wellicht al is aangebroken, terwijl ze ondertussen met de plaatselijke boeren over geld onderhandelen, is misschien wel precies zo wrang als hij moet zijn.

Dana Linssen

    • Dana Linssen