FC Twente treft nu topclub op weg naar Champions League

FC Twente plaatste zich gisteren tegen het Roemeense FC Vaslui voor de laatste kwalificatieronde voor de Champions League. Maar de miljoenen liggen nog lang niet binnen bereik.

FC Twente heeft zich gisteravond geplaatst voor de volgende en laatste kwalificatieronde voor de Champions League. De Enschedese club is bij eventueel verlies verzekerd van de groepsfase in de minder lucratieve Europa League.

Het elftal van Co Adriaanse speelde gisteren doelpuntloos gelijk op bezoek bij FC Vaslui in Roemenië. Dat was genoeg om door te gaan na de 2-0 overwinning in de heenwedstrijd. De Costa Ricaanse sterspeler Bryan Ruiz speelde vanaf het begin mee. Met doelpogingen van hem, de jonge aanvaller Steven Berghuis en spits Marc Janko hield Twente de druk op de Roemeense opponent. Alleen in het laatste kwartier drong Vaslui nog aan. „Maar wij zijn zo sterk achterin dat we niet echt in paniek raakten”, aldus Wout Brama.

Morgen om 12.00 uur wordt in het Zwitserse Nyon geloot voor de zogeheten play-offronde. De winnaars daarvan plaatsen zich voor de Champions League. Wegens het relatief lage UEFA-coëfficiënt, dat opgesteld wordt op basis van prestaties in de Europese bekertoernooien, is Twente ingedeeld in de pot met zwakkere clubs. Zodoende treft de nummer twee van de Nederlandse eredivisie een tegenstander uit de sterke pot: Bayern München, Arsenal, Villarreal, Olympique Lyon of Benfica. Deze wedstrijden worden op 16-17 augustus en 23-24 augustus gespeeld.

Aan Arsenal en Villarreal bewaart FC Twente nog verse en pijnlijke herinneringen. In 2008 verloor FC Twente met 2-0 en 4-0 van de Londense club tijdens de kwalificatie voor de Champions League. Villarreal was vorig jaar in de kwartfinale van de Europa League veel te sterk. In Spanje werd het 5-1, thuis werd het 3-1 voor de Spaanse club.

Trainer Co Adriaanse zei na afloop geen voorkeur te hebben. „Het zijn namelijk allemaal gerenommeerde ploegen uit gerenommeerde competities. We zullen geen favoriet zijn, waardoor we de rol van underdog kunnen invullen.”

Bij uitschakeling in de play-offronde stoot Twente direct door naar de groepsfase van de Europa League, een toernooi waarin je volgens Twente-voorzitter Joop Munsterman, „als club alleen maar geld toelegt”. Plaatsing voor de Champions League daarentegen levert de club meteen 10 miljoen euro op. Onderdeel daarvan (vorig jaar circa 4 miljoen) zijn de televisiegelden voor de Nederlandse deelnemer(s). Die vloeien bij uitschakeling van Twente in de clubkas van concurrent Ajax, dat al zeker is van de Champions League.

Twente heeft zich twee keer eerder in de clubhistorie via de kwalificatieronde proberen te plaatsen voor de Champions League. Beide keren mislukte dat. Vorig seizoen was Twente als Nederlands kampioen direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Onder trainer Michel Preud’Homme werd Twente toen derde in de poule, waarmee het kon instromen bij de laatste 32 in de Europa League.

Na de verrassende uitschakeling van Dinamo Kiev en Panathinaikos, tegen respectievelijk Ruben Kazan en Odense BK, hoopte Twente gisteren vurig op uitschakeling van Benfica om zo bij de loting in de pot met sterke tegenstanders terecht te komen. Maar de Portugese club bleef overeind bij het Turkse Trabzonspor. FC Zürich en Udinese doen ook nog mee in de strijd om de vijf CL-plaatsen voor de ‘niet-kampioenen’. Via de ‘kampioenenroute’ zijn de andere vijf plaatsen voor de Champions League te verdelen onder de kampioenen van kleinere voetballanden, waaronder Genk uit België.