ECB handhaaft herfinancieringsrente vanwege onrust financiële markten

De Europese Centrale Bank handhaaft zijn voornaamste rentetarief op 1,5 procent.

Dat werd vanmiddag besloten tijdens de maandelijkse vergadering van de topmannen van de Europese banken. Het handhaven van de herfinancieringsrente van de ECB werd verwacht nadat de centrale bank het tarief al tweemaal verhoogde sinds april, meldt Dow Jones. Om half drie zal ECB-president Jean-Claude Trichet tijdens een persconferentie in Frankfurt deze beslissing toelichten.

Volgens economieredacteur Egbert Kalse van NRC Handelsblad heeft de ECB besloten het rentetarief te handhaven vanwege de onrust op de financiële markten. Sommige beleggers vrezen dat de schuldencrisis ook Spanje en Italie bereikt.

“Als de ECB het rentetarief verhoogt, wordt het lenen van geld tussen Europese banken onderling duurder en daarmee ook voor bedrijven. Daardoor kan de economische groei afnemen, maar ook de inflatie.”

Op dit moment staat het Europese inflatiecijfer op 2,5 procent, volgens de richtlijnen van de ECB moet die onder de twee procent blijven. Maar afhankelijk van de economische groei in Europa kan de herfinancieringsrente volgens Kalse de komende tijd gehandhaafd of zelfs verlaagd worden.

    • Hans Klis