Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Grootste verlies Dow Jones sinds 2008 - ‘angst voor dubbele dip’

De stemming op Wall Street was de hele dag uiterst gespannen. De Dow Jones leed het grootste verlies sinds oktober 2008. Foto Reuters / Brendan McDermid

De belangrijkste Amerikaanse beursindex, de Dow Jones, heeft vandaag meer dan 500 punten verloren. Het verlies van 4,31 procent is het grootste verlies sinds oktober 2008.

De Dow Jones verloor 513 punten en sloot op 11.383,91 punten.

Naast de Dow Jones lieten ook technologiebeurs Nasdaq en de S&P500 forse verliezen noteren. De Nasdaq verloor meer 5,1 procent (137 punten) en kwam uit op 2.556,95 punten. De S&P leverde 4,8 procent in en sloot tien procent lager dan de koers van mei dit jaar. De afgelopen tien dagen waren de slechtste tien dagen voor de S&P sinds maart 2009.

Onze financieel redacteur Melle Garschagen zegt dat de onrust op de markten groot is en dat er gespeculeerd wordt over een nieuwe recessie, een ‘dubbele dip’:

“De onrust is groot en er zijn beleggers die nu alles dumpen en wel weer zien wat de dag van morgen brengt. De angst zit er echt in. Een jaar geleden werd er nog gespeculeerd over de snelheid van het herstel. Nu wordt door de problemen in de eurozone en de VS weer volop over een dubbele dip, een tweede recessie, getheoretiseerd. Er wordt weer rekening gehouden met een een langere periode van stagnatie.”

Garschagen illustreert de paniek op de markten met een voorbeeld uit Amerika:

“Begin deze week was de vraag of de VS failliet ging en werden kortlopende Amerikaanse staatsobligaties massaal verkocht. Nu er een schuldenakkoord is wil iedereen die obligaties juist weer hebben omdat aandelen niet meer veilig zijn.”

De Europese beurzen sloten eerder vandaag ook al fors in de min. De AEX verloor bijna drie procent (9,28 punten) en sloot op 301,41 punten.