De perfecte picknickplek

Vlakbij mijn huis bevindt zich de perfecte picknickplek. Dichtbij genoeg om met een volle picknickmand naartoe te lopen, maar wel zo ver weg dat je even flink baalt als je de kurkentrekker vergeten bent.

Ik heb hier al behoorlijk wat vrije uurtjes doorgebracht en soms als het heel warm weer is, verplaats ik zelfs mijn kantoor naar buiten en pen ik op een picknickkleedje mijn verhalen neer in mijn kladblok.

Waarom dit de perfecte picknickplek is? Het ligt heerlijk rustig aan het water, met uitzicht over schattige poortwachtershuisjes, woonboten en charmante oude bruggetjes. Omdat je met een trappetje naar beneden moet heb je geen last van fietsers die in je picknickmand proberen te gluren en omdat er de hele dag zon is, is deze plek ’s zomers de ideale stek om te zonnen, zwemmen en lekker buiten te eten.

Meestal prop ik mijn picknickmand vol met een kleedje, kaartspel, flesje wijn, gezellig kaarsje, stokbrood en een salade, maar er zijn meer gerechten die zich lenen voor een zwoele picknick. Gazpacho is daar een goed bijvoorbeeld van.

Mix twee komkommers met een avocado, handje munt, bosui, citroensap en een beetje yoghurt in de blender en laat koud worden in de koelkast. Als je het in een thermosfles bewaart is het makkelijk mee te nemen en blijft de soep koud.

Een ander succeshapje is onderstaande, afgekoelde omelet met aardappel, ook wel bekend als frittata of Spaanse tortilla.

5 eieren

400 gram aardappels

2 uien

rode paprika

3 tenen knoflook

75 gram belegen kaas, geraspt rood pepertje

scheut olijfolie

paar takjes peterselie

peper en zout uit de molen

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Plet de knoflooktenen. Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan met anti-aanbaklaag en doe de aardappels en knoflook in de pan. Bestrooi rijkelijk met peper en zout. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur de aardappels in ongeveer een kwartiertje gaar worden.

Snijd ondertussen de uien in ringen en de paprika in reepjes. Verwijder de pitjes van de peper en snijd hem klein. Doe alles bij de aardappels in de pan en bak nog vijf minuten mee. Hak de peterselie fijn. Breek de eieren in een grote kom en klop goed luchtig door elkaar. Voeg de peterselie en kaas toe en roer goed door elkaar. Voeg dan de inhoud van de pan toe aan de eieren en schep alles nog een keer om. Verhit dan opnieuw een scheutje olijfolie en giet het eiermengsel in de pan. Bak op middelhoog vuur ongeveer 6 minuten aan de ene kant en draai dan om met behulp van een groot bord. Doe hetzelfde met de andere kant en laat vervolgens afkoelen in de koelkast. Snijd de frittata in punten, smeer er aioli op en serveer met een salade.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert

    • Stéphanie Versteeg