De modernisering van de smurfen is te bedacht

scene uit de film De Smurfen 3D (2011) FOTO: Sony Pictures Clumsy, Grouchy, Papa, Smurfette, Gutsy and Brainy Smurf in Central Park in New York in Columbia Pictures' THE SMURFS.

De Smurfen in 3D

Regie: Raja Gosnell. Met de stemmen van Tygo Gernandt, Kim-Lian van der Meij, Willie Wartaal, Jack Wouterse, Giel Beelen. In: 162 bioscopen **.

Vele generaties kennen de smurfen. Is het niet van de oorspronkelijke strip van de Belgische tekenaar Peyo (pseudoniem van Pierre Culliford), dan is het wel van eerdere animatiefilms of de veel herhaalde Amerikaanse tekenfilmserie uit de jaren tachtig.

Om nog maar te zwijgen van Vader Abrahams ‘Smurfenlied’ (1977) en de immense hoeveelheid speelgoed rond de kleine blauwe figuurtjes die over de wereld werd uitgestort sinds hun debuut in 1958 in het stripblad Robbedoes.

Het potentiële publiek voor de nieuwste smurfenfilm, die in 3D wordt uitgebracht, is dan ook enorm. Drie generaties zouden de bioscoop met een bezoek kunnen vereren.

Heel erg aan te bevelen is dat niet. Veel van de eenvoudige charme is in deze ‘update’ verloren gegaan. De smurfen komen van de Middeleeuwen terecht in hedendaags New York. Vlakbij Central Park worden ze achternagezeten door de boosaardige tovenaar Gargamel en vinden onderdak bij het echtpaar Winslow.

De botsing van een middeleeuwse wereld met een moderne metropool pakt niet zo heel sterk uit. Het is een iets te bedachte modernisering. Net zo gecalculeerd als de recente marketingactie waarbij een Spaans stadje blauw werd geschilderd. Ook het gegeven van kleine creaturen in een grote mensenwereld is inmiddels flink uitgekauwd.

En de voorspelbare levenslessen die personage Patrick Winslow van de smurfen leert, gaan over de hoofden heen van de allerjongsten: carrière maken is minder belangrijk dan je privéleven. Rest de vraag of kinderen niet liever naar betere en opwindender recente animatiefilms willen als Kung Fu Panda 2, Arrietty of Cars 2 dan naar dit tikje oubollige avontuur.

André Waardenburg

    • André Waardenburg