De aanklacht

Op dezelfde plek voor de rechtszaal van de politieacademie demonstreerde ook tegenstanders van Mubarak. Foto AFP Egyptians carry posters showing Egypt's ousted president behind a noose as they gather outside the court set up in the Cairo Police Academy, August 03, 2011 for his trial and that of his two sons. Former president Hosni Mubarak pleaded "not guilty" along with his sons to charges of murder and corruption, in the historic trial of the former strongman that has gripped the nation. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Op dezelfde plek voor de rechtszaal van de politieacademie demonstreerde ook tegenstanders van Mubarak. Foto AFP Egyptians carry posters showing Egypt's ousted president behind a noose as they gather outside the court set up in the Cairo Police Academy, August 03, 2011 for his trial and that of his two sons. Former president Hosni Mubarak pleaded "not guilty" along with his sons to charges of murder and corruption, in the historic trial of the former strongman that has gripped the nation. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI AFP

De openbare aanklager beschuldigt oud-president Mubarak, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli en zes hoge politieofficieren, die eveneens terechtstaan, van moord met voorbedachten rade en poging tot doodslag op deelnemers aan vreedzame protesten door het hele land. Ongeveer 850 mensen werden gedood tijdens de opstand, die 25 januari begon en 11 februari eindigde. Mubarak zou de politie hebben „aangezet” om met scherp te schieten op demonstranten en met hun voertuigen demonstranten te overrijden opdat hij „zijn greep op de macht kon beschermen en aan het bewind blijven”. Daarvoor kunnen de beklaagden de doodstraf krijgen.Mubarak wordt er verder van beschuldigd zijn positie te hebben gebruikt om rijkdommen, waaronder villa’s, en privileges voor zichzelf en zijn zoons te vergaren.Zijn zoons Alaa en Gamal worden beschuldigd van financiële misdrijven in samenwerking met hun vader. Ook de miljardair Hussein Salem moet zich hiervoor verantwoorden.