Dan Gadzuric na 14 jaar weer in basketbalploeg

De Nederlandse basketballer uit de NBA speelde tot dusver slechts één wedstrijd voor het nationale team.

NBA-speler Dan Gadzuric komt tijdens het internationale basketbaltoernooi Eurojam voor het eerst sinds 1997 weer uit voor Nederland. De 33-jarige basketballer van de New Jersey Nets, dat uitkomt in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, wil ritme op doen met zijn teamgenoten voor de EK-kwalificatieduels, die later in augustus op het programma staan.

Naast de Nederlands-Servische Gadzuric, die pas één interland voor Nederland speelde, maakt ook Francisco Elson van Utah Jazz zijn opwachting in de nationale ploeg.

Eurojam wordt van 12 tot en met 14 augustus gehouden in Almere. Naast Nederland zijn ook Israël, Georgië en het college-basketbalteam van Villanova Wildcats uit de Verenigde Staten van de partij.

Gadzuric is geboren in Den Haag, zijn moeder is Servische en zijn vader komt van het Caribische eiland Saint Vincent en de Grenadines. Het 2,11 meter lange natuurtalent vertrok op zijn zeventiende naar Amerika, waar hij bij de meest gerenommeerde universiteiten van het land, in Los Angeles (UCLA), ging spelen.

Gadzuric werd in 2002 bij de jaarlijkse talentenselectie van de NBA gekozen door Milwaukee Bucks, waar hij tot en met 2010 speelde. Gadzuric werd vaak gevraagd voor het nationale team, maar koos er voor om bij zijn gezin te blijven. (NRC)