Caraïbisch gebied maakt zich op voor storm Emily

Caption: Residents look at waves from the arrival of Tropical Storm Emily at the malecon area in Santo Domingo August 3, 2011. Tropical Storm Emily was bearing down on Hispaniola on Wednesday and may become a low-level hurricane if it survives its passage over the mountainous Caribbean island shared by the Dominican Republic and Haiti. REUTERS/Eduardo Munoz (DOMINICAN REPUBLIC - Tags: ENVIRONMENT) Inwoners van Santo Domingo wachten de komst van de tropische storm Emily af. Foto Reuters / Eduardo Munoz

Meer dan zeshonderdduizend dakloze Haïtianen wachten nerveus de komst van de tropische storm Emily af die vandaag het eiland zal bereiken. Er wordt hevige regenval verwacht.

Volgens meteorologen van het U.S. National Hurricane Center kan de regen gevaarlijke overstromingen en modderstromen veroorzaken op het eiland dat nogal altijd kampt met de gevolgen van de zware aardbeving in 2010. Hierbij kwamen meer dan driehonderdduizend mensen om en raakten meer dan een miljoen mensen dakloos.

Mochten er overstromingen voordoen later op de dag, dan zullen reddingsdiensten inwoners evacueren. Op 28 juni kwamen minstens 28 mensen om door modderstromen en overstromingen door langdurige regenval.

Emily raast vermoedelijk eerst over het zuidelijke deel van de Dominicaanse Republiek voordat zij Haïti bereikt. De storm had rond het middaguur een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur bereikt. De Dominicaanse autoriteiten hebben de waarschuwingen voor de tropische storm ingetrokken, maar volgens meteorologen kan de regen nog wel voor veel gevaarlijke overlast zorgen.

De U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration meldde vanochtend een regenval van 250 millimeters in het nabijgelegen Puerto Rico, maar de storm bereikte het eiland niet.


Grotere kaart weergeven

    • Hans Klis