Brutale aanvallen computersystemen ontdekt

Onbekenden hebben de afgelopen vijf jaar een groot aantal aanvallen uitgevoerd op computersystemen van 72 landen, internationale organisaties en grote bedrijven. Het internetbeveiligingsbedrijf McAfee, dat dit gisteren meldde, vermoedt dat een land achter de inbraak van de computersystemen zit. McAfee zegt niet welk land zij verdenken, maar deskundigen beschuldigen China.

Tot de slachtoffers behoren onder andere de Verenigde Staten, Taiwan, India, Zuid-Korea, Vietnam en Canada. Ook de organisatie voor Zuid-Aziatische landen (ASEAN), het Internationaal Olympisch Comité en het anti-doping agentschap werden getroffen. Verder werd ingebroken bij het secretariaat van de Verenigde Naties in Genève. De namen van aangevallen bedrijven zijn niet gepubliceerd, uit vrees voor onrust bij hun klanten en aandeelhouders. Ze zijn wel geïnformeerd.

„Zelfs wij waren verbaasd over de grote diversiteit van de slachtoffers en verrast door de brutaliteit van de aanvallers”, schrijft Dmitri Alperovitch, vicevoorzitter van McAfee’s afdeling voor dreigingsonderzoek.

Volgens Alperovitch valt moeilijk te zeggen wat de hackers met de gestolen informatie gaan doen. „Maar als ook maar een fractie wordt gebruikt om producten te bouwen die beter kunnen concurreren, of om tegenstanders te verslaan bij internationale onderhandelingen, dan is sprake van een enorme economische bedreiging.”

De aanvallen werden door McAfee ontdekt door de vondst van zogeheten ‘logs’ (digitale verslagen) tijdens een onderzoek naar inbraak in defensiebedrijven in 2009.

China, dat in het verleden wel vaker is beschuldigd van computerinbraken, heeft nog niet gereageerd. Wel werd eerder betrokkenheid bij hacken ontkend. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is „hacken een internationaal probleem waarvan ook China het slachtoffer is”. (Reuters)