'Bom' om hals van Australisch meisje

Tien uur is de Australische politie gisteren bezig geweest met het verwijderen van een vermeend explosief mechanisme dat om de hals van een 18-jarig meisje in Sydney was geketend door een onbekende aanvaller. Volgens Madeleine Pulver was ze gistermiddag in de keuken van haar ouderlijk huis door een gemaskerde man aangevallen. Die dwong haar stil te staan terwijl hij het pakketje om haar hals bevestigde met daaraan tevens een briefje met eisen en instructies. Vervolgens had de man de benen genomen.

De ouders van het meisje mobiliseerden de politie, die er bomexperts bij riep. De deskundigen op hun beurt raadpleegden weer Britse specialisten voor het onschadelijk maken van explosieven. Andere huizen in de omgeving, in een chique buitenwijk van Sydney, waren inmiddels ontruimd. Ook werd het huis van de Pulvers vanboven tot onder onderzocht op andere mogelijke explosieven.

Ten slotte slaagde de politie erin de keten rond de hals van het meisje te verwijderen. Nader onderzoek wees uit dat het pakketje geen explosieven bevatte. Volgens de politie ging het echter om een heel verfijnd mechanisme, dat er precies uitzag als een echte bom.

Politiewoordvoerders sluiten niet uit dat de aanvaller de vader van Madeleine, directeur van een informatietechnologiebedrijf, wilde afpersen. Zijn dochter bleef verder ongedeerd. De politie wilde niet zeggen welke eisen en instructies er op het briefje aan de ketting waren genoemd.

De kwestie, die veel aandacht in de media kreeg, zorgde voor veel opwinding in het land. Vooral televisie stations hielden de kijker van uur tot uur op de hoogte.

Premier Julia Gillard toonde zich geschokt en verklaarde dat ze in eerste instantie had geacht dat het veel leek op het script van een horrorfilm uit Hollywood. „,Je zou nooit verwachten dat zoiets zich in het echt in Australië zou kunnen afspelen”, zei Gillard. (AP, Reuters, BBC)