Blik strak op sensatie

Zijn Britse verleden blijft CNN-presentator Piers Morgan achtervolgen. De ex-vrouw van Paul McCartney beweert dat ze is afgeluisterd. Wist Morgan ervan?

Opvolger Larry King. Foto Reuters CNN host Piers Morgan arrives at the BAFTA Brits to Watch event in Los Angeles, California July 9, 2011. Prince William and his wife Catherine are on a royal visit to California from July 8 to July 10. REUTERS/Fred Prouser (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) REUTERS

‘Ik heb nooit een telefoon gehackt, iemand gezegd dat hij een telefoon moest hacken of bij mijn weten een artikel gepubliceerd dat was gebaseerd op informatie verkregen door hacken”, herhaalde CNN-presentator Piers Morgan gisteren nog maar eens.

Maar hoe vaak hij ook ontkent dat toen hij hoofdredacteur was van de Daily Mirror er in opdracht van de tabloid telefoons werden gehackt, de geruchten blijven. In het huidige klimaat gelooft niemand meer dat alleen journalisten van News of the World betrokken waren bij het afluisteren van voicemails.

Nu is het Heather Mills, de ex-vrouw van zanger Paul McCartney, die zegt te zijn afgeluisterd. Ze zou zijn gebeld door een journalist van de Daily Mirror die citeerde uit een voicemailbericht dat McCartney haar had achtergelaten. Morgan was toen hoofdredacteur van de krant.

Het is niet de enige aantijging. Er dook een oude uitzending op van het BBC-programma Desert Island Discs. Daarin antwoordt Morgan op de vraag hoe een „aardige middle class jongen” omgaat met „mensen die voor hun werk in vuilnisbakken snuffelen, andermans telefoon afluisteren, heimelijk foto’s nemen”: „Veel werd door derden gedaan, niet door de redactie. Dat is niet om dit goed te keuren, omdat je natuurlijk het resultaat publiceerde.”

Rondom Morgan is altijd controverse. Hij staat bekend om zijn vetes en zijn arrogantie. Hij begon in 1989 als journalist bij tabloid The Sun en maakte al snel carrière binnen uitgeefconcern News International. Op 28-jarige leeftijd werd hij hoofdredacteur van News of the World. „Vóórdat gesuggereerd werd dat het hacken begon, en vóórdat mobiele telefoons wijdverspreid waren”, aldus Morgan daarover.

In 1995 ging hij tot woede van mediamagnaat Rupert Murdoch naar de concurrent, en werd hoofdredacteur van de Daily Mirror. Daar richtte hij zich opnieuw op sensatie, wat leidde tot zijn ontslag in 2004 toen hij foto’s publiceerde van Britse militairen die Iraakse gevangenen mishandelden. De foto’s bleken in scène te zijn gezet. Morgan stapte over naar de tv. Dat leidde tot veler verrassing tot zijn prominentste baan: hij werd opvolger van talkshowpresentator Larry King bij CNN.

Maar zijn Britse leven blijft hem achtervolgen. Nu zou het bewijs een artikel zijn uit 2006 waarin Morgan schreef: „er werd er een bandje voor me afgespeeld met daarop een boodschap van Paul voor Heathers mobiel. Het was hartverscheurend. Het stel had duidelijk ruzie gehad. Paul smeekte haar om terug te komen.”

Morgan wijst erop dat tijdens de scheiding McCartney Mills beschuldigde van het afluisteren van zijn telefoon en van het lekken naar journalisten. Hij laat in het midden wie het bandje afspeelde. Maar het is genoeg bewijs voor de Lagerhuiscommissie die onderzoek doet naar het afluisterschandaal: Piers Morgan wordt dringend verzocht terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk om uitleg te geven.

Titia Ketelaar

    • Titia Ketelaar