Berlusconi blijft voor de stabiliteit

Nervositeit in de Italiaanse politieke en financiële wereld is verder toegenomen, nu internationale speculanten hun vizier opnieuw op Italië hebben gericht. Sinds de invoering van de euro was het verschil in rente tussen Duitse en Italiaanse tienjaars staatobligaties nog nooit zo hoog: 384 punten (3,84 procentpunt). Gisteren daalde die weer iets naar 368 punten.

In een poging de markt gerust te stellen sprak premier Silvio Berlusconi het parlement gisteravond toe. De oppositiepartijen vroegen om zijn vertrek, omdat ze vinden dat hij niet genoeg heeft gedaan om de geloofwaardigheid in de financiële markten te behouden. Berlusconi zei dat „stabiliteit altijd de winnende strategie is geweest tegen speculatie”. Hij beklemtoonde dat economische groei kernpunt is van deze regering en dat hij zijn vijfjarig mandaat zal voltooien om stabiliteit te verzekeren. Italië heeft „niet weinig gedaan” in antwoord op de economische crisis, zei de premier, maar „we weten dat er meer te doen valt”.

Het land, zo erkennen economen, heeft een sterke maakindustrie en exportsector. Italië kent weliswaar met 1.890 miljard euro de op twee na hoogste staatsschuld ter wereld, maar daar zou tegenover staan dat Italianen en Italiaanse bedrijven veel sparen en veel minder schulden hebben dan Nederlanders, Fransen of Engelsen. Een ander sterk punt is dat het land het begrotingstekort, ook sinds de crisis in 2008 uitbrak, onder controle heeft weten te houden. De oplopende rente (6,1 procent gisteren) bedreigt dit alles echter. Mocht dit 7 procent worden dan dreigt de staatsschuld onhoudbaar te worden.

President Giorgio Napolitano heeft regeringspartijen, oppositie en sociale partners opgeroepen tot eendracht. Hij beklemtoont dat ze aanvullende maatregelen moeten presenteren. „Het is aan hen keuzes te maken die de economische groei stimuleren en de werkloosheid bestrijden.” De zwakte van Italië is de al jaren achterblijvende economische groei en arbeidsproductiviteit.

Gisteren sprak de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, met de Italiaanse minister van Economische Zaken Tremonti. Die had dinsdag al spoedoverleg met de president van de Italiaanse centrale bank en met de voorzitter van de beursautoriteit Consob. Deze laatste heeft de Deutsche Bank om opheldering gevraagd over een mogelijke grootschalige verkoop van Italiaanse staatsobligaties.

    • Bas Mesters