Beeldende kunst

Op Losse Schroeven

De serie Recollections keert terug naar roemruchte exposities van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ditmaal de tentoonstelling Op Losse Schroeven die Wim Beeren in 1969 samenstelde en die veel discussie losmaakte. Ook internationaal wordt die tentoonstelling nog altijd als toonaangevend gezien. Recollections toont de tentoonstelling uit het verleden, aan de hand van uniek archief- en documentatiemateriaal en aankopen die het museum deed van kunstenaars als Joseph Beuys, Jan Dibbets, Richard Long, Bruce Nauman en Mario Merz. www.stedelijk.nl

Beelden in beweging

Op de grote binnenplaats van het Amsterdam Museum in Amsterdam zijn deze zomer werken te zien van verschillende leden van beeldhouwerscollectief ABK onder de titel Lucht en licht, beelden in beweging. De beelden van Wicher Meursing bewegen op de wind. Het werk van Katrien Vogel toont de dynamiek van de

verstilling. 4 aug t/m 25 sept.

Kleding of kunst?

In Pand Paulus in Schiedam is de tentoonstelling Nieuwe Kleren Of: wat doen kunstenaars met mode? Marike 4-stra, Ka Yee Li, Chrystel Rijkeboer, Marchien Joosten, Steini Thorsson, en Tukker&Everwijn Instituut laten zien hoe ze kleding dusdanig kunnen manipuleren dat er meer ontstaat dan een lange broek of een jurk.

Korte Haven 125. Opening 7 aug 16u. T/m 28 aug. www.stichtingkunstwerkt.nl

Markus Lüpertz

„Mensen zijn vergeten waar schilderkunst over gaat”, zegt de Duitse schilder Markus Lüpertz (1941). De schildervorst/beeldhouwer exposeert nu in het Gemeentemuseum Den Haag met zo’n 300 werken, vooral tekeningen. Lüpertz behoort met Penck, Immendorff en Baselitz tot de generatie naoorlogse Duitse kunstenaars die het expressionisme nieuw leven inbliezen. Vijftig jaar geleden hielp hij het taboe op figuratieve schilderkunst te doorbreken, nu is het juist de ongekende populariteit van schilderkunst die hem stoort.

T/m 2 okt, Stadhouderslaan. Inl www.gemeentemuseum.nl

Anton Corbijn

Veel oude bekenden hangen er op Inwards and onwards, de expositie van Anton Corbijn (1955) in Fotomuseum Foam in Amsterdam. Bruce Springsteen, Tom Waits, Patti Smith, Iggy Pop en Johnny Cash, ze poseerden al eens eerder voor de Nederlandse fotograaf. Maar er zijn ook veel minder bekende gezichten. Corbijn, bekend van zijn foto’s van muzikanten, richt zijn camera nu ook op beeldend kunstenaars als Damien Hirst, Marlene Dumas en Gerhard Richter.

T/m 1 sept. Keizersgracht 609. Inl www.foam.org

Prenten

In de Gouden Eeuw was Rembrandt een van de grootste schilder-graveurs. Zijn persoonlijke bemoeienis blijkt uit de vele staten of varianten die van zijn prenten bekend zijn. Soms maakte hij een proefdrukje, dan weer veranderde hij motieven of compositie, en drukte hij de koperplaat nog eens af. Aan het bloeiende prentenbedrijf in de stad wijdt Het Rembrandthuis nu een expositie en een boek Gedrukt tot Amsterdam; Amsterdamse prentmakers en -uitgevers in de Gouden Eeuw.

T/m 18 sept. Rembrandthuis Amsterdam. Cat. (uitg. Waanders): 216 blz., € 34,50. Inl: rembrandthuis.nl

Vliegen en bevlogen

Op 30 augustus is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse luchtvaartpionier Anthony Fokker met zijn Fokker Spin boven Haarlem vloog. Hij steeg op van een weiland aan de Kleverlaan, vloog over de stad, om de toren van de St. Bavokerk en vloog weer terug om te landen in het weiland. Kunstcentrum Haarlem herdenkt dit moment met werk van verschillende kunstenaars die het vliegen en vliegtuigen als onderwerp hebben.

t/m 3 sept.

Tekeningen

In het Stedelijk Museum Schiedam is een overzicht te zien van Nederlandse tekenkunst sinds 1960. De expositie All About Drawing toont werk van honderd tekenaars – van een houtskooltekening van Renie Spoelstra, 2,5 m hoog tot minuscule tekeningetjes op glas van Claire Harvey. Ook in vijftig galeries en andere kunstinstellingen door heel Nederland hangen tekeningen.

T/m 28 aug, Hoogstraat 112. Inl www.stedelijkmuseumschiedam.nl