Barroso roept op tot herziening noodfonds

Barroso na afloop van de EU-top van 21 juli. Foto AFP / John Thys

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, pleit voor een herziening van het noodfonds voor eurolanden, het EFSF. Dat meldt persbureau AFP.

In een brief aan de Europese regeringsleiders stelt Barroso dat de schuldencrisis verder strekt dan alleen de fragiele, zuidelijke landen van het eurogebied. Om de schuldencrisis effectiever te bestrijden moeten alle aspecten van het noodfonds herbeoordeeld worden, inclusief de grootte.

Tijdens de EU-top van vorige maand over het steunplan voor Griekenland kreeg het EFSF al een grotere, flexibelere rol toebedeeld. Zo kan het fonds staatsobligaties terugkopen bij beleggers en mag het preventief leningen verstrekken aan landen. Die beslissingen hebben volgens Barroso “nog niet de gewenste effecten op de markt gehad”.

    • Lex Boon