Assad vaardigt decreet uit voor oprichting meerpartijenstelsel Syrië

Caption: Syria's President Bashar al-Assad answers journalists after a meeting at the Elysee Palace in Paris in this December 9, 2010 file photo. Assad has lost legitimacy and is "not indispensable," U.S. Secretary of State Hillary Clinton said on July 11, 2011 as tension soared over an assault by Assad loyalists on the U.S. and French embassies in Damascus. REUTERS/Benoit Tessier/Files (FRANCE - Tags: POLITICS HEADSHOT) De Syrische president Bashar al-Assad op archiefbeeld, 9 december 2010. Foto Reuters / Benoit Tessier

De Syrische president Bashar al-Assad heeft een presidentieel decreet uitgevaardigd dat een meerpartijensysteem mogelijk moet gaan maken. Dit was een van de belangrijkste eisen van de demonstranten die sinds maart de straat opgaan tegen het regime van Assad.

Volgens het staatspersbureau SANA vaardigde de president vanochtend het decreet uit. Hierin zijn de voorwaarden vastgelegd voor de oprichting van politieke partijen naast de bestaande Baath-partij van Assad, die sinds 1963 de macht in handen heeft.

De Syrische regering had op 24 juli al een wetsvoorstel opgesteld voor de oprichting van een meerpartijenstelsel, maar met het presidentiële decreet hoeft de wet niet meer aangenomen te worden door het parlement. Volgens de nieuwe wet moeten de handvesten van nieuwe politieke partijen gebaseerd zijn op de Universele verklaring van de rechten van de mens en niet gebaseerd zijn op tribale of religieuze gronden. Bovendien moet de financiering van de partijen transparant zijn, meldt persbureau AFP.

Het decreet van Assad komt een dag nadat de VN-Veiligheidsraad het geweld tegen burgers door de Syrische autoriteiten veroordeelde in een persverklaring. Deze is minder dwingend dan een resolutie. Hierin veroordeelt de raad “de talrijke schendingen van de mensenrechten en het gebruik van geweld tegen burgers door Syrische autoriteiten”.

Volgens Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants heeft het decreet van Assad niets te maken met de veroordeling van de VN-Veiligheidsraad, want Assad trekt zich weinig aan van de internationale gemeenschap. Roelants: “deze maatregel is bedoeld om de oppositie in Syrië te verdelen, niet de internationale gemeenschap te paaien”.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Lees hier meer over Syrië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis