Arie helpt de homojongeren

Arie Boomsma en Claudia de Brey presenteren Flikker op!
Arie Boomsma en Claudia de Brey presenteren Flikker op!

Thema-avond: Flikker op!Ned. 3, 20.20 - 21.50 uur

En weer zit Arie Boomsma – met baard die Jezus gepasseerd is en richting Mozes gaat – in een homoprogramma. En dus vraagt medepresentator Claudia de Brey meteen aan het begin van de thema-avond Flikker op!: „Arie, wanneer kom je nou uit de kast?”

Helemaal helder is het antwoord niet, maar duidelijk wordt wel: omdat hij hetero is. Waarmee hij de kijker meteen met twee confronterende vragen opzadelt: waarom moeten we zo nodig weten of Boomsma op mannen valt? En: waarom vinden we het zo gek dat een hetero zich met homo-emancipatie bezighoudt?

Het is vaker gezegd, en vanavond – in de week van Gay Pride in Amsterdam – wordt het ons nog eens ingepeperd: de emancipatie van homo’s en lesbo’s is zeker niet voltooid. Sterker nog, de tolerantie gaat achteruit. Vaak wordt dit gekoppeld aan de opkomst van niet-westerse, homofobe culturen in Nederland, vooral de Marokkaanse. Maar volgens een onderzoeker in Flikker op! komt geweld tegen homo’s even vaak voor onder blanken.

Schrijnend zijn de verhalen van homoseksuele jongeren die vertellen hoe ze gepest en mishandeld worden op school. Breinbrein Dick Swaab en een Vlaamse geneticus vertellen dat homoseksualiteit aangeboren is: deels genetisch bepaald, deels omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap. Het is dus geen keuze en geen slechte gewoonte die af te leren is. En vanwaar de agressie? Groepsdieren vinden afwijkingen bedreigend.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken