30 kamers voor 60 miljoen dollar

740 Park Ave. Foto Bloomberg Doorman Rubin Abdrakhmanov stands at the entrance to 740 Park Avenue, Sunday, October 16, 2005, in New York. The building and its tenants are the subject of a new book by Michael Gross titled, "740 Park: The Story of the World's Richest Apartment Building." Photographer: Diane Bondareff/ Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Voormalig New York Times-columnist Michael Gross wilde een sociale geschiedenis over New Yorkse rijkdom schrijven, maar zocht nog naar een mooi decor voor dat verhaal. Op een avond, tijdens een taxirit door de Upper East Side van Manhattan, nam hij de statige appartementengebouwen aan Fifth en Park Avenue in zich op. Als hij het juiste gebouw koos, zo realiseerde hij zich, kon hij aan de hand van de geschiedenis ervan het verhaal van de New Yorkse high society in de afgelopen eeuw vertellen.

Hij verdiepte zich in een aantal gebouwen om te bepalen welke ‘het rijkst’ was. „Het ging me niet alleen om geld, maar om het rijkste verhaal”, zegt Gross. „Wie wonen er, wie hebben er gewoond, wat was hun invloed op de Amerikaanse maatschappij? Al gauw werd me duidelijk dat mijn boek over 740 Park Avenue moest gaan.” Gross’ boek 740 Park: The Story of the World’s Richest Apartment Building , verscheen in 2005.

740 Park werd ontwikkeld door James Lee, de grootvader van Jackie Onassis Kennedy, die er als jong meisje woonde. De eerste bewoners betrokken het in 1929 en kwamen uit families die nu ‘oud geld’ zijn, maar destijds nog niet zo lang beschikten over hun fortuin: Vanderbilt, Bouvier, Rockefeller.

„Het gebouw was toen nog zo goed als geheel christelijk. Nu is het voor meer dan de helft joods en zijn bijna alle bewoners betrokken bij de manipulatie van geld.”

Gross heeft het over bewoners als de private-equitytyconen Steven Scharzman en Henry Kravis, en de grootindustrieel David Koch. De nieuwe generatie bewoners is minstens zo invloedrijk als de families uit de begintijd. „De nieuwe masters of the universe, om met Tom Wolfe te spreken, verdienen zoveel met private equity en hedgefunds dat de rijkdom van de vorige elite erbij verbleekt.”

Dat bewoner David Koch zijn miljarden aanspreekt om Tea Party-activisten financieel te steunen, stoort de overige bewoners niet, vermoedt Gross. „Dat kan die mensen geen reet schelen. Het enige dat telt is de kleur van je geld.”

Momenteel staat op 740 Park een duplexappartement van dertig kamers te koop. De filantrope Courtney Sale Ross vraagt er 60 miljoen dollar voor. Mogelijk komt binnenkort een tweede appartement op de markt. Vastgoedmiljardair Kent Swig en zijn vrouw Liz hebben al twee jaar geen aflossingen meer gedaan op een lening van 12,8 miljoen dollar met het appartement als onderpand. Niet uit geldnood, maar omdat het twistpunt is in de afhandeling van hun echtscheiding. Bank of America stuurt aan op een executoriale verkoop.

    • Mars van Grunsven