250 euro voor een Ajax-shirt om Somalië te helpen

Op giro 555 van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is tot vandaag ruim 17 miljoen euro gedoneerd. Een deel daarvan wordt opgehaald via veilingsite veiling.giro555.nl, waarop van alles tegen opbod voor het goede doel verkocht wordt, van een huiskamerconcert (laatste bod 220 euro) tot een gesigneerd voetbalshirt van Ajax (laatste bod 250 euro).

Tot nu komt de vrijgevigheid nog niet in de buurt bij de topdrie van recente acties na rampen. Na de tsunami in Azië in 2004/2005 gaven mensen in Nederland in totaal 208,3 miljoen euro. Na de aardbeving in Haïti in 2010 kwam 111,4 miljoen euro binnen. En de actie voor de Albanese vluchtelingen uit Kosovo leverde in 1999/2000 52 miljoen euro op. Bij die drie rampen doneerde ook de Nederlandse overheid aan giro 555. Staatsecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) heeft gezegd dat dit jaar niet te doen.

Giro 555 werd op 11 juli voor de SHO geopend. De SHO bestaat uit tien organisaties, waaronder Cordaid, Mensen in Nood, Oxfam Novib en het Rode Kruis. Zij hebben een keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Dat betekent onder meer dat de kosten voor het beoordelen van projectvoorstellen, administratie en rapporten niet hoger zijn dan 7 procent.

De organisaties verdelen het geld onderling en besteden het op eigen wijze. Doel is om noodhulp te geven (voedsel, water en medische zorg) en verdere schade voor de bevolking te beperken. Buiten de vluchtelingenkampen wordt ook geholpen. Zo wordt het steeds magerder wordende vee tegen een redelijke prijs van de bevolking opgekocht en geslacht. Dat vlees wordt daarna uitgedeeld.